3. фебруар 2014.

Lunarni horoskop - Godina konja

Kineska astrologija se zasniva na tradicionalnoj astronomiji i kalendarima. Ona se takođe oslanja na kinesku filozofiju (teorija o tri harmonije, raj, zemlja i voda) i sledeća načela: učenje wu xing, jin i jang, pet planeta, 10 nebeskih tokova i 12 zemaljskih grana, lunisolarni kalendar itd.

Lunarni kalendar je zasnovan na ciklusima mesečevih mena. Većina ovih kalendara predstavlja lunisolarne kalendare. To znači da kalendarski meseci odgovaraju mesečevim ciklusima ali se povremeno dodaju interkalarni meseci kako bi se ovi ciklusi usaglasili sa solarnom godinom. Među ovakvim kalendarima su kineski, hebrejski i hindu kalendari, kao i većina kalendarskih sistema korišćenih u antici. Lunarni kalendari se razlikuju po tome kojim danom počinje mesec. U kineskom kalendaru, prvi dan je astronomski određen konjunkcijom Sunca i Meseca u kineskoj časovnoj zoni.

Kineski horoskop spada u najstarije poznate horoskope. Sastoji se od 12 znakova od kojih svaki vlada jednom lunarnom godinom. Ovi znaci zodijaka nose nazive životinja (Pacov, Bivo, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Petao, Pas, Svinja). Pored osnovnih znakova, u kineskom horoskopu veoma su bitni i elementi: drvo, metal, voda, vatra i zemlja. Tip i karakterne crte ličnosti zavise od karakteristika određene godine (životinje) u kojoj je taj čovek rođen.

2014. godina u znaku konja obuhvata period od 31. januara 2014. do 28. februara 2015. godine. 2014. je godina drvenog konja. Poslednja takva je bila 1954, jer se ciklus u kome se ponavlja ista kombinacija znaka i elementa ponavlja svakih 60 godina. Godina konja je svaka 12, ali drvenog konja svaka 60. godina.

Zato bi trebalo da svi rođeni 1954, 1966, 1978, 1990, 2002. rade na tome šta zaista žele, jer će to u 2014. godini moći ostvariti lakše nego inače.

Opšte osobine ljudi rođenih u znaku konja su: aktivnost, energičnost, nezavisnost, vole slobodu, imaju stila i dobar ukus, sve daju za ljubav. Strpljenje konju nije jača strana. On želi da neobuzdano galopira napred, ne gledajući ni levo ni desno juriša na prepreke. Drveni konj je jednako nepostojan kao i drugi konj, ali se bolje kontroliše, ima bolji osećaj za disciplinu i spreman je na razumnu diskusiju.

Umetnička obrada maraka: Mr Boban Savić, akademski slikar.
Kataloške informacije
31. januar 2014.
Umetnička obrada Boban Savić
Štampa: višebojni ofset „ZIN” Beograd; z.č. 13 3/4
Tiraž: 22,00 din (višebojna) 175.000; 46,00 din (višebojna) 65,000
Tabak: 25
Nacrti: Konj i stilizovani natpisi iz kineskog lunarnog horoskopa; Konj i stilizovani natpisi iz kineskog lunarnog horoskopa.
Veličina marke: 37,5 x 30 mm.
Važe neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар