28. април 2013.

Bazilika iz IV veka pronađena u okolini Rače

U okolini manastrira Rača, arheolozi su pronašli baziliku iz IV veka. Stručnjaci su otkopali i konzervirali centralni i severni deo bazilike sa zidovima visine pola metra, sa očuvanim podom i živopisom.

- Možemo govoriti da se u Orašcu nalazi jedna kasno antička i rano vizantijska bazilika, čija arhitektura ukazuje da je ona bila episkopska. Utvrđeno je, da je crkva stradala u požaru, ali je uprkos tome bazilika dobro sačuvana. Po legendi, posvećena je presvetoj Bogorodici - rekla je arheolog Narodnog muzeja Užice Ljiljana Mandić.

Predanja o ovom mestu bila su vodilja za užičke arheologe, a u tome im je pomogao meštanin Blagojica Ristić, samouki istoričar bajinobaštanskog kraja.

- Sećam se da su 1953. godine, usled obilnih kiša u okolini manastira Rača, otkriveni temelji crkve. Ljudi su došli da se tu mole, da bi kasnije voda ponovo zatrpala temelje - objašnjava Ristić.

Nakon 50 godina, zahvaljujući Ristićevim predanjima iz Nacionalnog parka "Tara", obavestili su Narodni muzej u Užicu o tome, i tako su 2003. godine počela iskopavanja na ovom lokalitetu.

- Od Bajine Bašte do Kaluđerskih bara na Tari, na potezu od pet kilometara diž toka reke Rače, bilo je sedam oltara, od kojih su još tri neotkrivena - tvrdi Ristić.

Posle 2003. godine radovi su bili više godina u prekidu, zbog nedostatka sredstava, da bi nedavno bili nastavljeni.

Prema rečima Mandićeve, u ovom trenutku nalazište je konzervirano i predstoji istraživanje priprate i južnog dela crkve, koji će definisati i okruženje ovog objekta.

Нема коментара:

Постави коментар