2. фебруар 2013.

"Kleopatrina ogrlica" nađena u grobnici u Sibiru

Komad nakita koji je prozvan ''Kleopatrina ogrlica'' pronađen je oko vrata žene, za koju su arheolozi utvrdili da je imala 25 godina kada je umrla, u antičkom grobu u planinama Altaj u Sibiru, prenosi "Sajbirijan tajms".

Ogrlica je napravljena od tankog stakla u boji i neprocenjive je vrednosti, a naučnici su saopštili da je devojka umrla pre 2.300 ili 2.400 godina i bila je u rodu sa poznatom tetoviranom princezom Ukok, čije su tetovaže ostale očuvane u permafrostu i koje su okupirale pažnju svetskih arheologa.

Iako je dobila naziv ''Kleopatrina ogrlica'', pronađen komad nakita datira iz doba Aleksandra Velikog, odnosno starija je od vremena u kome je živela Kleopatra, poslednja vladarka starog Egipta.

Ogrlica, koju čini 17 kuglica, neoštećena je i jedinstveni je pronalazak u čitavom bivšem Sovjetskom Savezu. Ruski arheolozi ističu da ogrlica baca novo svetlo na nivo razvijenosti civilizacije u Sibiru, u skitsko doba.

Na kuglicama se nalaze različite nijanse plave i žute boje, a svaka je razmera dva do dva i po centimetara.

Ruski arheolozi još uvek rade na studiji te ogrlice, a čim bude objavljena u javnosti, ubrzo će se pojaviti i na nekoj izložbi.
 
 

Нема коментара:

Постави коментар