16. мај 2012.

U Zlotskim pećinama nađeni fosili kozoroga

Speleolozi sportskog kluba "Rok end ajs" (Rock and Ice) otkrili su u kompleksu Zlotskih pećina kod Bora nove hodnike koji su po lepoti nakita i veličini ravni Resavskoj pećini i u njima fosilne ostatke kozoroga, saopštio je taj klub.

U hodnicima nove pećine speleolozi su otkrili ostatke kozoroga, koji su prema rečima kustosa beogradskog Prirodnjačkog muzeja Milana Paunovića, stari od 780.000 do 120.000 godina.

Pored izuzetnog otkrića novih pećinskih hodnika nepoznatih i naučnoj javnosti, nalaz ostataka još neidentifikovane vrste kozoroga jedno je u nizu vrednih paleontoloških otkrića tog kraja, rekao je Paunović za agenciju Beta.

Speleolozi su se sa fotografijama neobične lobanje obratili Prirodnjačkom muzeju u Beogradu čiji su eksperti potvrdili da je reč o vrlo značajnom nalazu.

- Na osnovu fotografija zaključeno je da se radi o levoj strani lobanje kozoroga sa očuvanom koštanom osnovom levog roga impozantne veličine. Procenjeno je da fosilni ostaci potiču iz srednjeg pleistocena - precizirao je taj stručnjak.

Ipak, on je naveo da će se preciznija identifikacija i procena starosti izvršiti nakon kompletnog iskopavanja i detaljne analize nađenih fosilnih ostataka i ostataka prateće faune kojima taj lokalitet obiluje.
Najlepša pećina Istočne Srbije
Prema podacima kluba "Rok end Ajs", profil novootkrivenih pećinskih kanala je 150 metara kvadratnih sa pećinskim stubovima višim od 10 metara i pregradnim zidovima od nakita.

Nakon deset godina spelološkog istraživanja i otkrića najveće i najduže pećine u Srbiji - Lazareve pećine (10.688 metara), kao i otkrića 355 pećina i jama u rejonu sela Zlot, klub "Rok end ajs" predvođen speleologom Robertom Misićem, došao je do vrednog otkrića.

Ulazni fragment nove pećine otkrio je Mladen Milošević, koji je bio vođa ekipe, naveo je predsednik kluba Zvonko Trifunović i dodao da je njegov utisak da je pored novoistraženog dela Lazareve pećine, ovo najlepša pećina u istočnom delu Srbije.

Pećinski sistem star preko dva miliona godina
Prema Mišićevim rečima, to otkriće je najstariji fragment Dubašničkog pećinskog sistema, starog preko dva miliona godina.

Jasenka Arifadić Milijić, referent za privatne šume i zaštićena dobra pri Timočkim šumama, ukazala je na značaj tog otkrića. - Pronalazak nove pećine menja sliku kanjona i ima jako veliki značaj budući da je reč o neispitanom području. Po opisu terena, to će mnogo značiti prvenstveno u daljem istraživanju, a potom se može govoriti i o turizmu. Ovo menja sliku kanjona - uverena je ona.

Speleolozi su godinama vredno radili sa sopstvenom opremom otkrivajući nove hodnike. 

- Entuzijazam, upornost, spretnost i visok stepen obučenosti grupe borskih speleologa i ranije su donosili značajne rezultate iz podzemlja velelepne Zlotske klisure koju oni istražuju već više decenija - rekao je Pauonvić iz Prirodnjačkog muzeja. Ta speleološka istraživanja odobrena su od staraoca spomenika prirode "Lazarev kanjon", Javnog preduzeća "Srbija šume" i nadležnog ministarstva.

Нема коментара:

Постави коментар