29. децембар 2011.

2011 - godina zlatnih medalja u odbojci

Godinu na samom izmaku naša pošta je zaokružila sa dva filatelistička bisera: puštena su u opticaj vanredna izdanja prigodnih maraka u čast osvajanja evropskih zaltnih medalja u odbojci - u muškoj i ženskoj konkurenciji. Marke nominale 22 dinara, koje su naši filatelisti nestrpljivo očekivali nakon pobeda u finalima, pojavile su se na šalterima pošta prošle nedelje. Time je nastavljena tradicija da u poslednjem mesecu izađu izdanja u čast sportskih uspeha.

Prošle godine bila je to marka koja je ovekovečila osvajanje Dejvis kupa. Ali, za razliku od tog tiraža, marke odbojkaša su emitovane u dovoljnom broju, po 25.000 komada, pa nema nervoze oko nabavke kao što je bio slučaj sa markama posvećenim teniserima.
Šampioni Dejvis kupa BGD 2010.
likovno rešenje maraka uradila je slikarka Marija Kalezić. Štampane su u novosadskoj štampariji Forum tehnikom višebojnog ofseta. Na dan puštanja maraka u opticaj na pošti 11101 Beograd bio je u upotrebi prigodan žig prvog dana.

Marke su štampane u šalterskom tabačiću od osam, dok je na centralnoj poziciji tabačića odštampana vinjeta. Na markama su prikazani detalji iz odbojke, kako u ženskoj tako i u muškoj konkurenciji i znak Odbojkaškog saveza Srbije. Vinjete su obe strane medalje.

U 2011. godini na 18 evropskih i svetskih takmičenja, od juniorske do seniorske konkurencije, nacionalne selekcije u dobojci osvojile su 15 medalja.

Na šest evropskih prevenstava sve naše selekcije osvojile su šest medalja. Zbog toga ovo izdanje nosi zvanični naziv "2011 - godina zlatnih medalja u odbojci". Najznačajnije su zlatne medalje koje su osvojili seniori na Evropskom prvenstvu u Beču i seniorke na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

Prva naša marka emitovana je 1995. godine povodom 100 godina odbojke u svetu. Ovim izdanjem podsećamo se na vek istorije odbojke, čija je porodica tada brojala 210 članova (zemalja), a koju je 1895. godine osnovao Vilijam Morgan. Svetska odbojkaška federacija raspisala je konkurs za biranje najlepše marke među onima koje se izdaju povodom 100 godina odbojke u svetu. Naša marka ušla je u najuži izbor.
Uspeh naših odbojkaša 2000. godina na Olimpijskim igrama u Sidneju obeležen je blokom nominale 30 dinara. Kao motiv prikazani su igrači. Bronzana medalja sa Olimpijade u Atlanti 1996. godine takođe je obeležena na radost filatelista.
Godina 2001. zlatnim slovima je ostala upisana za timske sportove. I košarkaši i odbojkaši postali su prvaci Evrope. Izdate su serije sa dve marke. Na marki posvećenoj odbojkašima prikazan je igrač koji smečuje i igrač sa ispruženim rukama u bloku. Autor sva tri likovna rešenja je slikar Radomir Bojanić.

Nisu samo osvojene medalje bili povodi za emitovanje maraka sa motivima odbojke. Godine 2005. prvi put u istoriji odbojke Evropsko prvienstvo organizovale su dve zemlje - Srbija i Italija. Povodom tog prvenstva naša pošta emitovala prigodnu marku. Poslednja marka sa motivom odbojke, pre ovog izdanja posvećenog zlatnim medaljama, emotivana je u septembru povodom ovogodišnjeg prvenstva Evrope za odbojkašice.





Нема коментара:

Постави коментар