1. новембар 2011.

Promocija praistorijskog sela kod Prokuplja

Otvoreno je praistorijsko selo na Pločniku kod Prokuplja, a čine ga pet kuća sa pomoćnim objektima izgrađenih od drveta i blata. Ovo naselje identično je selima iz perioda neolita koja su pripadala vinčanskoj kulturi. Ministarstvo za kulturu je ove jeseni uložilo 300.000 dinara za sredjivanje tog sela, izjavila je agenciji Beta direktorka Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović-Cvetković. Ona je navela da su tim sredstvima izradjene i postavljene turističke table i putokazi, pokrivene kućice, uredjene ulice i staze kroz naselje i izgradjeno pristupno stepenište.

- U kućama su postavljene peći, stolovi, ležaji sa posteljinom iz tog perioda, a u jednoj od njih naći će se i razboj za tkanje. Kuće će biti uređene tako da predstavljaju život ljudi iz tog vremena, a deo inventara u kućama zapravo će i biti iz tog perioda. U pitanju su predmeti pronađeni na okolnom arheološkom nalazištu vinčanske kulture, gde smo do sada pronašli peći, posuđe i brojne druge predmete - objašnjava Kuzmanović-Cvetković i napominje da je i do sada vladalo veliko interesovanje za obilazak neobičnih kuća jedinstvenih ne samo na ovom području već i čitavoj zemlji.

"Posle ovoga, praistorijska rudarsko-metalurška naseobina otkrivena u Pločniku može krupnim slovima da bude upisana u turističku mapu Srbije", ocenila je ona.

Nalazište otkriveno 1927. godine
Lokalitet u Pločniku na kome su izgrađene kuće iz neolita sa arheološkim nalazištem vinčanske kulture prostire se na površini od 100 hektara. Nalazište je otkriveno 1927. godine kada su i sprovedena prva arheološka istraživanja, a koja su nastavljena tek 1996. godine od kada se sprovode u kontinuitetu. Po rečima Julke Kuzmanović-Cvetković, ovo nalazište na kome je do sada pronađeno oko 40 bakarnih predmeta svrstava se u jedno od najznačajnijih praistorijskih lokaliteta u Evropi, a njegova vrednost je neprocenjiva jer predstalja direktan dokaz o postojanju metalurgije u okviru vinčanske kulture u ovom kraju.
 
 

Нема коментара:

Постави коментар