8. новембар 2011.

Istraživanja na Koridoru 10

Preduzeće "Koridori Srbije" će danas u Donjem Neradovcu predstaviti aktivnosti na zaštiti arheoloskih istraživanja koja su u toku na teritoriji Vranja i Bujanovca.

"Koridori Srbije" su angažovali Arheoloski institut i Filozofski fakultet iz Beograda, kako bi istražili i zastitili 33 istorijska lokaliteta koja se prostiru duž trase Koridora 10 na autoputu E 75, od Grabovnice kod Leskovca do Levosoja kod Bujanovca.

U toku su iskopavanja u naseljima Donji Neradovac, Pavlovac i Davidovac na površini od više hektara, na ukupno osam lokaliteta, saopštili su "Koridori Srbije".

Na tim poslovima je angažovano više od 50 stručnjaka i oko 200 radnika.

Konferencija za novinare će biti održana u prostorijama zgrade uprave gradnje u naselju Donji Neradovac, na regionalnom putu R 214, u blizini crkve Svetog Đorđa.

O rezultatima arheoloških istraživanja i otkrićima do kojih se došlo govoriće predstavnici preduzeća "Koridori Srbije", koje je investitor radova, kao i predstavnici Arheološkog instituta.

Posle konferencije je planiran obilazak lokaliteta na kojima se izvode arheološka iskopavanja.

Pavlovac
Na južnom kraku Koridora 10, kod mesta Pavlovac, velika grupa arheologa otkrila je kako se, baš na ovom lokalitetu, nalazilo naselje u doba neolita. I dok meštani nagađaju o nekakvoj „zlatnoj groznici“, stručnjaci obrazlažu da su dosadašnja otkrića „zlata vredna“ samo u naučnom smislu.

- Iskopavanja su pokazala da je ovde postojalo naselje iz kamenog doba, što isključuje postojanje bilo kakvih metala - precizira arheolog Ivana Stojanović, saradnik Arheološkog instituta, čija ekipa od 29 članova, uz 70 ljudi iz ovog kraja, „prekopava“ lokalitet Pavlovac-gumnište i nada se da će vreme dozvoliti da rade do decembra.

Već je, međutim, izvesno da je naselje iz kamenog doba, koje je postojalo 5.000 godina pre nove ere, najveća površina koja je odjednom iskopana u Srbiji.

- Čim zahladni i počnu padavine, bavićemo se obrađivanjem materijala i čekati proleće, da ponovo izađemo na teren - kaže profesor Slaviša Perić, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac istraživanja na ovom prostoru.

Do sada pronađeni brojni ostaci kućnih predmeta, koje arheolozi obrađuju i razvrstavaju u jednoj kući blizu lokaliteta, mnogo „govore“ o načinu života u tom periodu i - kako je planirano - biće ustupljeni Narodnom muzeju u Vranju.


Nalazište kod Pavlovca

Davidovac
Sredinom septembra duž Koridora 10 mnogobrojni arheolozi započeli su istraživanja na nekoliko lokaliteta. Arheolozi tvrde da se radi o nalazištu iz doba neolita, dok među meštanima kruži priča da su arheolozi otkrili zlato i da se zbog toga radovi odvijaju u strogoj tajnosti.

- Pre oko mesec dana počeli smo da radimo na lokalitetima Pavlovac gumnište i Davidovac crkvište. Reč je o nalazištima koja potiču iz doba neolita, mada pronalazimo ostatke iz gvozdenog doba. Ja sam takođe čuo priče o tome da mi ovde iskopavamo zlato, ali naš narod je sklon misterioznim i izmišljenim pričama i nije svestan da ovo nalazište potiče iz daleke preistorije - tvrdi profesor Miomir Cerović sa Filozofskog fakulteta, vođa ekipe koja radi na ovim nalazištima.

Meštani se na naša pitanja o ćupovima zlata uglavnom smeju, jer su neki od njih takođe uključeni u iskopavanja.

- Ja stvarno nisam čuo da se meštani bave kopanjem zlata. Pre nekoliko godina, dok smo obrađivali njivu, naleteli smo na bunar iz kojeg smo izvadili nekoliko ćupova, ali su svi bili prazni. Pre će doći neko sa strane da kopa zlato, jer meštani u te priče ne veruju, možda se samo šale na taj račun - priča Miroljub Trajković iz sela Pavlovca.

Mnogi meštani su angažovani i rade na ovim iskopinama, a na naše pitanje ima li zlata, oni šaljivo dobacuju: "Ima, ali ga čuvamo samo za nas."

U Davidovcu, Pavlovcu i Neradovcu meštani su oduševljeni pažnjom koja im se poklanja poslednjih dana, ali se čini da će od zlatne groznice profitirati isključivo kafanice u ovim selima, gde meštani radoznalim novinarima i putnicima namernicima raspredaju priče o tome kako ceo kraj leži na zlatu, samo neko treba da ga iskopa, a to bi bilo najbolje noću, dok "tajnoviti" arheolozi spavaju.

Iskopavanja na Davidovcu

Нема коментара:

Постави коментар