29. октобар 2011.

Nova otkrića u Sirmijumu

Na lokalitetu 85 antičkog Sirmijuma pronadjeni su ostaci rimskih gradjevina i mnoštvo fresaka i novčića iz IV veka, izjavila je danas rukovodilac projekta istraživanja, viši naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu Ivana Popović.

"Na granici izmedju rezidencijalnog i ekonomskog dela Carske palate, iz koje se u vreme tetrerhije upravljalo velikim prostranstvom - od današnje Budimpešte do grčkog ostrva Krit, nalazila se velika rimska žitnica," kazala je Tanjugu Popovićeva i dodala da su ispod tog sloja pronađeni ostaci raskošne rimske gradjevine iz ranijeg perioda, s mnoštvom fresaka u fragmentima, a pronadjen je i veliki broj novčića koje su kovali rimski imperatori u IV veku. Arheološka istraživanja, prema njenim rečima, biće okončana do kraja nedelje na lokalitetu 85 antičkog Sirmijuma, na cijim ostacima je podignut najveći sremski grad.

Ta istraživanja obnovljena su 3. oktobra, a ceo projekat istraživanja na tom lokalitetu započet je 2003. godine, a prekinut dve godine kasnije. Obnovljena su sredstvima od 800.000 dinara, koja je obezbedilo Ministarstvo za kulturu i informaticko društvo.

Beogradski Arheološki institut već je pripremio projekat s kojim će konkurisati za nastavak radova na ovom lokalitetu, koji se nalazi istočno od nove zgrade Muzeja Srema i Carske palete i hipodroma.

U okviru ovogodišnjeg projekta otvorene su tri sonde, a Popovićeva je ispričala da su istraživanja u potpunosti opravdala očekivanja.
U ranijem istraživanju pronadjena je srednjovekovna hrišćanska bogomolja s dobro očuvanom freskom Marije Magdalene. Ona će sada biti skinuta i za posetioce predstavljena u Muzeju Srema.

U toku iduće godine biće organizovan skup na kome će učestovati predstavnici Arheološkog instituta, Republičkog zavoda za zaštitu kulture, kao i Zavoda u Sremskoj Mitrovici, Muzeja Srema i Grada Sremska Mitrovica na kome bi trebao da bude postignut dogovor o konzervaciji i prezentaciji tog lokaliteta.

Sirmijum (Sirmium), danas Sremska Mitrovica, bio je antički grad i jedan od četiri prestonice Rimskog carstva, koji je izgradjen na južnim obroncima Fruške Gore u prvom veku. Sirmijum je postao prestonica Rimskog carstva 293. godine za vreme vladavine Galerija. Arheološka istraživanja otkrila su da je grad bio prostran, okružen bedemima i rovovima unutar kojih se nalazila carska palata.

Istraživanja radjena od sredine XX veka otkrila su delove hipodroma, više luksuznih kuća i vila ukrašenih freskama i mozaicima. Vidljivi su ostaci javnih kupatila, nekropole, horeuma, trgovačkih i zanatskih centara.


Idealna rekonstrukcija i plan istraživanja lokaliteta

Нема коментара:

Постави коментар