9. октобар 2011.

Andrićevi jubileji

Otkrivanjem citata Ive Andrića na stepeništu, u podnožju spomenika na Andrićevom vencu u Beogradu, počelo obeležavanje jubileja. Manifestacije posvećene Andriću biće organizovane u narednih godinu dana u više od 40 zemalja sveta.

Proslava jubileja književnika, diplomate i jedinog našeg dobitnika Nobelove nagrade Ive Andrića počela je otkrivanjem citata na stepeništu, u podnožju spomenika nobelovcu na Andrićevom vencu u Beogradu.

"Otišao sam. Iza mene je ostalo sve što su ljudi rekli, kao pramičak magle koji se gubi. A sve što su uradili, poneo sam na dlanu jedne ruke", glasi Andrićeva misao zapisana ćiriličnim slovima zlatne boje na uspravnim pločama stepenika. Otkrivanjem citata započelo je obeležavanje jubileja vezanih za život i rad Ive Andrića - od oktobra 2011. do oktobra 2012. godine.

U 2011. godini navršavaju se dva jubileja - vek od objavljivanja njegovog prvog književnog rada (u časopisu „Bosanska vila”) i pola veka od kako je dobio Nobelovu nagradu, a u oktobru 2012. godine i sto dvadeset godina od rođenja.

"Cilj obeležavanja jubileja je da učinimo Andrićevo delo vidljivim, a to delo su reči", kazao je Marković i najavio niz aktivnosti Ministarstva kulture i drugih institucija u više od 40 zemalja.

Podsetivši na Andrićevu misao da "veština nije u pisanju nego u brisanju", ministar je ukazao da često "upotrebljavamo suviše reči, pa zamaglimo smisao".

"Andrić je, kada se o nečemu izjašnjavao, govorio svaki put istim rečima, jasno i nedvosmisleno, jer nije želeo da mi njega tumačimo. Njegovo delo poziva da tumačimo sebe", rekao je Marković. On je rekao da "svaki put kada čitamo Andrića možemo da dodamo još jedan sloj značenja, zato što smo mi u međuvremenu sazreli pa možemo da vdimo nešto što je sve vreme bilo upisano unutar dela".

Dramski umetnik Tihomir Stanić, odeven kao Andrić, izgovorio je deo iz romana "Na Drini ćuprija" pred okupljenim građanima i novinarima.

U godini jubileja u planu su regionalna koprodukcija predstava, serija izložbi o Andrićevom delu u gradovima Evrope, na sajmovima knjiga i univerzitetima, izdavanje jubilarne poštanske marke, promocije Andrićevih sabranih dela i niz specifičnih obeležavanja u saradnji sa Muzejem grada Beograda, Ministarstvom spoljnih poslova, JP Aerodrom „Nikola Tesla“, JP PTT saobraćaja “Srbija“...

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine.

Нема коментара:

Постави коментар