28. септембар 2011.

Nesvrstani kroz filateliju

Povodom obeleževanja 50 godina od prve konferencije pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu, Pošta Srbije početkom septembra izdala je prigodnu poštansku marku nominale 22 dinara. Međutim, ovo nije prvo izdanje u našoj zemlji posvećeno skupu i organizaciji država koje nisu pripadale isočnom ili zapadnom bloku.
Izdanje iz 2011. godine
Davne 1961. godine, na dan otvaranja konferencije, 01. septembra, tadašnja Zajednica jugoslovenskih PTT pustila je u opticaj četiri marke i prigodan blok.
Markice nominale 25 i 50 dinara i blok iz 1961. godine
Sledeća marka na temu nesvrstanosti emitovana je tek 16. avgusta 1976. godine povodom V konferencije nesvrstanih zemalja održane u Kolombu.
Izdanje iz 1976. godine
Filatelistički propusti sa prvog samita ispravljeni su 1989. godine kada je u Beogradu održana deveta konferencija šefova država ili vlada nesvrstanih zemalja - Beograd 1989. I ovog puta su emitovane četiri marke i prigodan blok, ali sa znatno lepšim motivima i likovnim rešenjima, umerenim nominalama i većim tiražem.

Izdanje s kraja osamdesetih donelo je na svakoj marki prikaze po dva grada koji su bili domaćini dotadašnjih osam konferencija: Beograda i Kaira, Lusake i Alžira, Kolomba i Havane i Nju Delhija i Hararea.

Veoma uspela i bogata likovna rešenja rad su Radomira Bojanića, akademskog slikara iz Beograda. Marke su štampane u novosadskoj štampariji "Forum" tehnikom višebojnog ofseta.
Izdanje povodom IX konferencije nesvrstanih 1989. godine
Tom prilikom organizovana je u "Sava centru" filatelistička izložba, prva ovakve vrste u istoriji nesvrstanih pokreta. Na izložbenim eksponatima iz blizu 50 zemalja prikazane su one poštanske marke i prima i drugi filatelistički objekti koji su posvećeni najznačajnijim događajima iz istorije i razvoja nesvrstanog pokreta.

Na izložbi je bio prikazan i deo filatelističke zbirke iz Muzeja "25. maj", a kao poseban raritet prikazan je filatelistički spomen-album emitovan povodom prve konferencije u Beogradu 1961. godine.



Нема коментара:

Постави коментар