4. јул 2011.

Da Vinčijeva slika otkriće veka

Od 9. novembra ove godine Nacionalna galerija u Londonu izložiće, verovatno, u okviru postavke „Leonardo da Vinči, slikar na milanskom dvoru” i jedno od najznačajnijih otkrića u umetnosti u poslednjih sto godina – nepoznato a nedavno otkriveno delo ovog čuvenog stvaraoca – sliku „Salvator Mundi” (Spasitelj sveta). Rađen u ulju na drvenoj podlozi, rad prikazuje Isusa Hrista koji u jednoj ruci drži globus dok drugom blagosilja. Procenjen da vredi oko 200 miliona dolara, dodatni je deo slagalice o životu i radu tajanstvenog genija, o kojem se piše i raspravlja često. Podatak da je čak 75% Da Vinčijevih radova, po proceni naučnika, zapravo izgubljeno, pronađenoj slici daje dodatnu vrednost.

Stručnjaci Metropoliten muzeja u Njujorku, zajedno sa eminentnim saradnicima iz Velike Britanije i Italije, uz nezaobilazno prisustvo profesora Martina Kempa, emeritusa na Istoriji umetnosti na Oksfordu, jednog od četiri najpoznatija stručnjaka za Leonarda da Vinčija, potvrdili su njenu autentičnost, iako je slika u početku delovala kao jeftina kopija, u izuzetno lošem stanju, sa nekoliko naknadno dodatih slojeva boje. Sam motiv bio je popularan u krugu holandskih umetnika kao što su Jan van Ajk i Albreht Direr ali i u Italiji tokom renesanse.

Otkriću slike, veličine 26 puta 18 inča, prethodio je njen zanimljiv „životni put”. Pre nego što ju je na jednoj aukciji kupio konzorcijum američkih dilera umetnina, „Salvator Mundi” prešla je iz ruku prvog vlasnika, engleskog kralja Čarlsa Prvog, u posed njegovog potomka Čarlsa Drugog, da bi joj se na neko vreme izgubio svaki trag. U javnosti se pojavila ponovo u XIX veku, tada u vlasništvu Frensisa Kuka. Kao delo Đovanija Boltrafija, jednog od Da Vinčijevih učenika, prodata je 1958. godine, takođe na aukciji – ovoga puta za smešnu sumu – samo 45 funti.

Izložba u Londonu nosi epitet senzacionalne – ne samo zbog činjenice da će javnost, mada to organizatori još uvek nisu zvanično potvrdili, prvi put biti počastvovana ovim Da Vinčijevim radom, već i zbog toga što će na jednom mestu biti 60 njegovih slika, među kojima većina nikada nije viđena u glavnom gradu Velike Britanije.

Očekuje se da će se delo, nakon višemesečne izložbe, naći ponovo na aukciji.Kako procenjuje „Art news magazine”, koji je prvi i objavio vest o ovom senzacionalnom otkriću, nadmetanje za nju privući će, nesumnjivo, veliki publicitet. Jer, sa cenom koju može da dostigne, pomenutom na početku teksta, rad može da obori sve rekorde. Najveća suma do danas zabeležena za kupovinu jedne slike iznosi 140 miliona dolara – toliko je plaćeno za delo Džeksona Poloka nazvano „Noj 5” iz 1948. godine, koje je na javnu prodaju 2006. izneo Sotbi.


Izgled slike kada je nađena i posle restauracije

Нема коментара:

Постави коментар