3. март 2011.

Prodaje se najveća kolekcija igračaka na svetu

Aukcijska kuća Sotebi uskoro bi trebalo da ponudi na prodaju čak 35.000 igračaka vrednih više desetina miliona dolara, vlasništvo Džerija Grinija koji je zbirku stvarao više od 50 godina. Neće biti aukcije, već direktne pogodbe.

Amerikancu Džeriju Griniju je trebalo više od 50 godina i stotine hiljade dolara da je stvori. Onda je odlučio da najveću kolekciju igračaka na svetu sa više od 35.000 komada starih igračaka i vozova ponudi na prodaju, ali, ne aukcijom, već direktnom pogodbom uz posredovanje aukcijske kuće Sadebi.

Kako se nada, vrednost bi mogla da premaši više desetina miliona dolara. Dosadašnji vlasnik očekuje i da novi postane neki muzej ili pojedinac koji bi bio u prilici da blago predoči očima javnosti.

Šezdesetsedmogodišnji Grini kolekciju je čuvao u pet podrumskih prostorija u kući na periferiji Filadelfije.

Još kao tinejdžer počeo je da sakuplja igračke. Sa sajma na sajam, po antikvarnicama, preko oglasa, trošio je mnogo novca ne bi li na kraju imao više od 1.600 kompleta vozova, 700 minijaturnih stanica, više od 10.000 figura, makete mostova i zgrada, koji su nažalost uništeni u dva svetska rata.

Jer najveći broj maketa sela, vrteški i drugih vašarskih atrakcija nastao je u fabrikama igračaka u Evropi. Najstariji primerci su iz sredine 19. veka, tačnije 1850. godine, dok su najmlađi one igračke izrađene posle Drugog svetskog rata.

Aukcijska kuća Sotebi do kraja ovog meseca na jednom spratu izložiće oko 5.000 delova zbirke poznate pod nazivom „Džerni” – nastalim spajanjem prvih slova imena vlasnika Džerija i njegove supruge Nine.



Нема коментара:

Постави коментар