6. март 2011.

Međunarodni sajam antikviteta, hobija i umetničkih predmeta

Međunarodni sajam antikviteta, hobija i umetničkih predmeta, održan je ovog vikenda u hotelu “Slavija” na kome se predstavilo oko 150 izlagača iz Srbije i celog sveta. Izloženi antikviteti obuhvatali su nakit, ordenje, penkala, bodeže, upaljače, satove, lupe, staro staklo, posuđe, lustere, umetničke slike, ikone, knjige, komadni nameštaj...

Organizator sajma Zoran Pavlović ističe da je cilj ovakve manifestacije edukacija ljudi, jer se kolekcionari međusobno upoznaju i druže i tako razmenjuju iskustvo, literaturu i aukcijske kataloge.

- Ova manifestacija je interesantna mladim ljudima koji se bave našom istorijom, dizajnom i umetnošću jer mogu dobiti stanovite podatke i tako proširiti svoje znanje. Mnogi imaju na tavanu neki vredan predmet, a da ni ne znaju. Zato stare predmete možete doneti na sajam gde će se stručno proceniti da li je taj predmet interesantan za muzej, kako se održava i ima li smisla prodavati ga. Svi koji kupe kartu mogu doći na besplatno procenjivanje vrednosti eksponata - kaže Pavlović.

On je dodao da su ljudi u poslednje vreme nezainteresovani za ovakve događaje zbog loše ekonomske situacije. Pored toga, sakupljanje antikviteta dodatno je otežano, jer Srbija nije članica Evropske unije.

- Veliki problem antikvarima u našoj zemlji predstavlja adminsitracija koja mora da se popuni na granici, pa je zbog toga i slabija raznovrsnost izloženih predmeta. Srbija je na veoma povoljnom geografskom položaju i mogla bi da održava veoma jake i dobre međunarodne sajmove antikviteta, kao što su u svetu, samo da ne postoje granični prelazi - rekao je Pavlović.

Нема коментара:

Постави коментар