7. март 2011.

Izložba o generalu Terziću

Izložba "Đeneral Božidar P.Terzić 1867-1939" Muzeja rudničko takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, na kojoj će biti predstavljeni eksponati iz javnog i privatnog života tog generala, biće otvorena 11.februara u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu.

Posle premijere u Gornjem Milanovcu, gostovanja u Petrovcu na Mlavi i Vrnjačkoj Banji, Muzej grada Beograda ima zadovoljstvo da ugosti izložbu „Đeneral Božidar P. Terzić (1867-1939)“, Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca. Izložba će biti otvorena 11. februara 2011. godine u 13 časova, u Konaku kneginje Ljubice i trajaće do 28. februara.

Božidar Terzić (Gornji Milanovac, 1867 – Beograd, 1939), armijski đeneral, zadužbinar gimnazije bio je čuveni vojskovođa i veliki dobrotvor. Školovao se u Milanovcu i Kragujevcu, zatim na Vojnoj ajademiji, da bi svoje znanje usavršio u Nemačkoj. Bio je ađutant Nj. V. Kralja Petra Karađorđevića, 1912. unapređen je u čin pukovnika. Najznačajniji period u vojničkoj karijeri Božidara Terzića svakako je bilo učešće u oslobodilačkim ratovima. Kao komandant Šumadijske divizije I poziva ostvario je presudne pobede na Drenku i Rajčanskom Ridu koje su odlučile ishod Drugog balkanskog rata. Tokom prve dve godine svetskog rata sa svojom jedinicom učestvovao je u svim najvažnijim operacijama srpske vojske. Rekonstrukcijom kabineta Nikole Pašića 6. decembra 1915. postavljen je za ministra vojnog, i na ovoj dužnosti ostaje do maja 1918. Za pokazanu sposobnost u obavljanju odgovornih poslova unapređen je 3. jula 1916. u čin generala. Po okončanju aktivne službe nastavio je sa spisateljskim radom, učestvovao je u pripremanju Invalidskog zakona i posvetio se dobrotvornom radu.

Na ukupno 25 likovno-dokumentarnih panoa sagledan je celokupan život generala Terzića, kako javni, tako i privatni. Postavku čini i veliki broj originalnih dokumenata, knjiga, dnevnih novina, časopisa, fotografija, odlikovanja, delova vojne uniforme, kao i komada nameštaja. Istovremeno, postavku prati i prošireni katalog sa detaljnim popisom kataloških jedinica. Važno je napomenuti i to da je Muzej rudničko-takovskog kraja u prethodne dve godine došao u posed nekoliko vrednih eksponata vezanih za generala Terzića, i oni će sada po prvi put biti prezentovani publici.

Prilikom realizacije ovog projekta korišćeni su fondovi Vojnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, Narodnog muzeja iz Čačka, Arhiva Srbije, Arhiva SANU, Vojnog arhiva, Centra za bibliotekarstvo, vojnonaučnu dokumentaciju i informaciju Vojne akademije, kao i predmeti u vlasništvu pojedinaca.


Нема коментара:

Постави коментар