3. фебруар 2011.

Nova odličja na Sretenje

Predsednik Srbije uručiće na Sretenje prvi put nova odlikovanja Republike Srbije.

Na grudima zaslužnih građana naći će se medalje za hrabrost ”Miloš Obilić” i medalje za revnosnu službu. Osobe kojima će država odati počast biće izabrane među 300 predloženih ”kandidata” za nagrađivanje.

Medalje koje će biti uručene povodom Dana državnosti već su iskovane u Zavodu za izradu novčanica u Topčideru i očekuju buduće vlasnike. Trenutno je u toku izrada pratećeg mobilijara - kutija, povelja, zamenica... Njihov izgled usvojila je prošle godine posebna komisija koju je oformilo Ministarstvo kulture, a koje su na javnom konkursu osmislili priznati likovni umetnici.

- Otkovane su sve tri medalje urađene od srebra izuzetne finoće - medalja za hrabrost ”Miloš Obilić”, medalja za zasluge i medalja za revnosnu službu - objašnjava Miladin Marković, član komisije za izradu odlikovanja.

Medalje su samo deo novih srpskih odlikovanja. Pojedincima i ustanovama predsednik će odavati počast i dodelom šest ordena - Republike Srbije, Srpske zastave, Karađorđeve zvezde, belog orla sa mačevima, Sretenjski i orden zasluga za revnosnu službu. Prvi primerci izaći će ispod čekića u martu ove godine, a na Vidovdan će ih predsednik uručiti prvi put. U proteklih šest godina država se nikome nije zahvalila na ovaj način.

- U toku je izrada alata za kovanje ordena Karađorđeve zvezde i srpske zastave, a onda će biti izrađeni probni primerci, koje treba da prihvati komisija - navodi Marković.

A o tome čije će grudi zakititi odlikovanje, mišljenje daje posebna komisija pri Predsedništvu Srbije, kojoj predsedava savetnik šefa države Trivo Inđić. Na Andrićev venac stigao je veliki broj predloga za odlikovanje ustanova i pojedinaca. Njihov broj se, od avgusta do danas, sa četrdesetak, popeo na čak - 300.

Prema zakonu, predsednik Republike ukazom dodeljuje odlikovanja, po pravilu dvaput godišnje - u februaru i junu, mada postoji mogućnost da ih dodeli i van tih ”termina”.

GRANČICE U UREDBI
Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila uredbu koja reguliše uručivanje, nošenje i isticanje odlikovanja. Ovaj akt propisuje da se ordeni i medalje nose na levoj strani grudi, pri čemu se strani ordeni postavljaju iza srpskih odlikovanja. Nagrađeni mogu da nose i minijature, zamenice odlikovanja, kao i posebne oznake za ponovljena odličja - hrastove i palmine grančice.

Нема коментара:

Постави коментар