2. јануар 2011.

Novi sjaj i za Smederevsku tvrđavu

Restauratori srednjovekovnog grada u Smederevu zapamtiće prošlu godinu po najvećim radovima u poslednje četiri decenije. Planovi su ambiciozni i za 2011. godinu, a da se trud isplati, pokazuje i to što je smederevska tvrđava postala kandidat za Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

U viševekovnoj istoriji tvrđave despota Đurđa Brankovića, najvećeg ravničarskog utvrđenja u Evropi, posle više decenija mirovanja, prošla godina, uprkos krizi, označila je početak nove restauratorske faze.

U radove na Tvrđavi Ministarstvo kulture uložilo je 22 miliona dinara. Najvažniji posao bila je restauracija Jezavskog bedema, od kule 5 do kule 7, ka Malom gradu. Kula 7 spasena je u poslednji čas. Radovi su trajali osam meseci, a račun je bio sedam i po miliona dinara. Graditelji su koristili malter po receptu neimara Đurđa i Jerine iz 15. veka.

Smederevska tvrđava nedavno je dospela i na listu prioriteta regionalnog programa za kulturno i prirodno nasleđe jugoistočne Evrope, što je i povod za nova arheološka istraživanja. Na 34. zasedanju Komiteta za svetsku baštinu u Braziliji, smederevska tvrđava uvrštena je na preliminarnu listu kulturnih dobara i nominovana za upis na listu Uneska.

- Radovi u 2010. godini bili su komplikovani i izazovni, što stručnjacima daje nova iskustva potrebna za poduhvate koji slede. U 2011. planiramo nastavak restauracije Jezavskog bedema, od kule 7 do kule 8, obnovu nedostajućih delova i sanaciju oštećenih. Taj projekat vredan je 23 miliona dinara - kaže Veroljub Ranković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.



Smederevo u prvoj polovini XX veka

Posledice eksplozije na žel. stanici 1941. godine

Posleratno Smederevo

Нема коментара:

Постави коментар