2. јануар 2011.

Vek srpskog filma

Tokom 2011. Muzej jugoslovenske kinoteke obeležavaće sto godina srpskog igranog filma, a samim tim i stogodišnjicu igranog filma na Balkanu.

Kako je na konferenciji za novinare najavio Radoslav Zelenović, direktor Kinoteke, program posvećen veku domaće kinematografije pratiće niz događaja i manifestacija, a u toku su i dogovori sa Poštom Srbije da se kao jubilarna marka ove godine objavi plakat filma "Karađorđe", koji se smatra prvim srpskim igranim ostvarenjem. Film "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa" Čiča Ilije Stanojevića, od koga počinje istorija naših "pokretnih slika", pronađen je u Austrijskom filmskom arhivu posle skoro devet decenija, a povodom jubileja na DVD biće objavljena njegova restaurisana kopija.

U planu je i postavljanje spomen-ploče ispred Bezistana, gde su 1911. godine snimljene neke scene iz ove istorijske drame, a Kinoteka će predložiti i osnivanje filmske nagrade za životno delo "Čiča Ilija Stanojević", koja će biti ono što je "Dobričin prsten" u oblasti dramskih umetnosti. Zelenović je najavio i inicijativu da se jedna ulica u Beogradu nazove imenom prvog reditelja našeg igranog filma, da mu se podigne spomenik u Osečini, gde je rođen, i da se pokrene manifestacija "Čiča Ilijini dani".

Po rečima Dinka Tucakovića, upravnika Kinoteke, ceo program ove instutucije tokom 2011. biće fokusiran na srpski film. Uz opasku da "nije čudo što naši gledaoci zbog loših kopija koje emituje RTS domaće filmove radije gledaju na HRT", Tucaković je istakao da je Kinoteka, uz podršku Ministarstva kulture, završila restauraciju 60 srpskih filmova, počev od "Pop Ćire i pop Spire" do "Ko to tamo peva", tako da će novu sezonu u septembru otvoriti upravo ovim ostvarenjima.

OMAŽ
U programu posvećenom stogodišnjici srpskog igranog filma, najavljena je i edicija o Svetozaru Botoriću - omaž prvom srpskom producentu, a Kinoteka je pokrenula i inicijativu da se ustanovi lista najboljih sto srpskih filmova u proteklih sto godina, što znači da će se prvi put rangirati filmovi snimljeni pre "Slavice".


Čiča Ilija

Нема коментара:

Постави коментар