21. јануар 2011.

Devet decenija od smrti vojvode Mišića


Na beogradskom Novom groblju danas je, uz najviše vojne i državne počasti, obeleženo devet decenija od smrti vojvode Živojina Mišića, jednog od najboljih vojskovođa u Prvom svetskom ratu.

Ceremoniju odavanja državnih i vojnih počasti predvodio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić, koji je podsetio na životni i vojni put vojvode Mišića.

On je istakao da je Mišić zahvaljujući izvanrednim komandantskim sposobnostima i ogromnom doprinosu u pobedi saveznika u Prvom svetskom ratu uživao veliki ugled među kolegama iz Francuske, SAD, Rusije, Velike Britanije i mnogih drugih zemalja.

„Njegove zamisli ušle su u istoriju ratne veštine i izučavaju se na vojnim akademijama širom sveta”, rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Miletić je istakao da se pripadnici Vojske Srbije sa ponosom sećaju vojvode Mišića ističući da nas njegova dela obavezuju „da čvrstim koracima nastavimo putem izgradnje i stvaranja jake i moderne srpske vojske”.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su i visoki zvaničnici Ministarstva rada i socijalne politike, grada Beograda, potomci vojvode Mišića, kao i predstavnici velikog broja udruženja građana.

Nakon ceremonije polaganja venaca, prisutnima se obratio i potomak vojvode Mišića Dušan Marjanović koji je podsetio na njegov životni put.

Prethodno, sveštenici Srpske pravoslavne crkve su održali pomen vojvodi Mišiću.

Vojvoda Mišić, učesnik svih ratova Srbije od 1876. do 1918, jedan je od najboljih vojskovođa Prvog svetskog rata.

Vojno obrazovanje stekao je u Artiljerijskoj školi u Beogradu i austrijskoj Streljačkoj školi, a na Vojnoj akademiji u Beogradu od 1898. do 1904. predavao je strategiju.

U Prvom balkanskom ratu iskazao se kao sjajan strateg i jedan je od najzaslužnijih za pobedu nad Turcima 1912. godine u Kumanovskoj bici. U Balkanskim ratovima i na početku Prvog svetskog rata bio je pomo
ćnik načelnika štaba Vrhovne komande.

Na sopstvenu molbu, 15. novembra 1914, tokom Kolubarske bitke, postavljen je za komandanta Prve armije koja je bila zapala u veoma tešku situaciju.

Prilikom povlačenja srpske vojske 1915. godine, operacije Prve armije su znatno pomogle srpskoj Vrhovnoj komandi da osujeti plan opkoljavanja srpske vojske, koji je pripremio nemački feldmaršal August fon Makenzen.

Kao načelnik štaba Vrhovne komande srpske vojske rukovodio je 1918. pripremama za proboj Solunskog fronta i potom nezadrživom ofanzivom srpske vojske.



Нема коментара:

Постави коментар