29. јануар 2011.

Demonstranti pljačkali muzej u Kairu

Grupa demonstranata je napala Egipatski muzej u Kairu pokušavajući da ukrade deo arheoloških eksponata neprocenjive vriednosti. Kako javlja egipatska državna televizija, policija je uspela da uhapsi 40 prestupnika. Uprkos brzoj reakciji policije, provalnici su uspeli da u opštem metežu unište 2 mumije, a najmanje desetak predmeta je odneto.

U Kairu se u petak ispred muzeja okupila i grupa mladića opremljenih policijskim pendrecima, u želji da odbrane glavni ulaz i zaštite muzejsku zbirku.

"Stojim ovde da bih odbranio i zaštitio naše nacionalno blago", rekao je 40-godišnji inženjer Farid Saad.

Među braniocima muzeja je i 26-godišnji Ahmed Ibrahim koji je rekao da je značajno štititi muzej zato što se u njemu nalazi "istorija Egipta stara 5.000 godina". "Ako je ukradu, nikada je više nećemo naći", dodao je on.

Jedan demonstrant je ispred kapije muzeja na Trgu Tahrir zamolio prisutne da ne pljačkaju muzej i uzviknuo: "Mi nismo Bagdad".

Arheolog Zahi Havas, predsednik Vrhovnog Saveta za zaštitu starina je izjavio da je veliki broj savesnih građana stao u odbranu muzeja. "Ovi časni ljudi pokušali su da odbrane muzej od pljačkaša pridruživši se snagama turističke policije." Muzej su za kratko vreme nakon toga okružile vojne snage i preuzele zaštitu nad ovom neprocjenjivom riznicom istorijskih predmeta. Četiri oklopna vozila raspoređena su ispred muzeja u centru Kaira. Vojnici su opkolili zgradu i neki od njih su ušli u nju kako bi zaštitili mumije, monumentalne statue, kraljevski nakit i druge faraonske artefakte.

Zbirke Egipatskog muzeja su jedinstvene u svetu, sadrže oko 120.000 predmeta koji su svedočanstvo prastare egipatske kulture kao i grčko-rimskog perioda.

Najveći deo zaostavštine čuvenog faraona Tutankamona nalazi se u ovom muzeju. Posebna prostorija sa 9 mumija koja se našla na udaru prestupnika bila je centralna turistička atrakcija.

Predmeti u Egipatskom muzeju u Kairu za sada nisu ugroženi plamenom koji se širi iz susedne zgrade, sedišta vladajuće NDP stranke koju su u petak zapalili demonstranti.

Postoji, medjutim, opasnost da se zgrada NDP-a, koja gori od sinoć, uruši na zgradu muzeja, što bi moglo da izazove veliku štetu, javlja Beta

"Ono što me plaši je da, ukoliko ova zgrada (sedište NPD-a) padne, pašće na zgradu muzeja",dodao je arheolog Zahi Havas.




Нема коментара:

Постави коментар