16. децембар 2010.

Nove filipinske novčanice pune grešaka

Mapa Filipina koja vrvi od grešaka i papagaj obojen bojama koje nisu njegove našli su se na novim novčanicama koja je izdala centralna banka u Manili.

Na jednoj strani novčanice od 500 pesosa (8,60 evra) prikazan je papagaj sa plavim potiljkom - pripadnik retke filipinske vrste - sa žutim kljunom i zelenim perjem ispod repa.

Taj papagaj u prirodi ima crven kljun i žuto perje ispod repa.

Na istoj novčanici je i mapa Filipina na kojoj je nekoliko lokaliteta na pogrešnim mestima, kao što je slučaj sa jednom rekom ponornicom koja je uvrštena na Uneskovu listu svetske baštine.

„Napravili su veliku glupost sa papagajem”, izjavio je Frans presu Džon Viljasper, kartograf i član filipinskog društva ornitologa.

„Pogrešili su za 400 kilometara kad su locirali greben Tubataha, a Batanska ostrva su nestala sa karte”, dodao je.

Mapa Filipina, koja se nalazi na šest različitih novčanica, prikazuje obris zemlje: severna granica je 150 kilometara južnije nego u stvarnosti, a Batanska ostrva, koja su na severu, više ne pripadaju Filipinima.

Portparol centralne banke priznao da je postoje greške ali smatra da je veličina novčanica primorala umetnike da sebi daju malo više slobode.

Godine 2005. centralna banka bila je primorana da povuče novčanice na kojima je netačno bilo napisano ime tadašnje predsednice zemlje, Glorije Arojo.



Avers i revers nove novčanice Filipina

Нема коментара:

Постави коментар