2. новембар 2010.

Zagor spasava Pećku patrijaršiju

Sveska sa naslovom „Spasonosna poruka“ delo je dvojice nepoznatih autora koji su potpisani pseudonimima i predstavljala je rođendanski poklon Danilu, dečaku iz Beograda

Rano proleće 2010. godine, Kosovo i Metohija, južna srpska pokrajina. Već deset godina srpski manastiri su opasani žicom. Ali, ovog aprila nadvila se nova opasnost - šiptarski ekstremisti su rešili da ponovo napadnu Patrijaršiju...

Ovako počinje epizoda stripa o čuvenom Zagoru Te-neju, Duhu sa Sekirom, koja se u aprilu pojavila u Beogradu u ograničenom tiražu od samo desetak primeraka. Sveska sa naslovom „Spasonosna poruka“ delo je dvojice nepoznatih autora koji su potpisani pseudonimima. Na kolornim kartonskim koricama nalazi se crtež Zagora i dečaka koji nosi srpsku zastavu, vinjeta „rođendanski specijal“ i datum 4. april 2010.

"Taj strip je zapravo rođendanski poklon tom dečaku, pa se ova epizoda i zove ‘’Zagor and Danilo“. Strip, sem njega, poseduju samo pravi fanovi Duha sa sekirom" kažu poznavaoci srpske strip scene.

Radnja se odvija u Beogradu i na Kosovu. Dečak Danilo izlazi iz škole kada ga drugovi pozivaju. U školskom dvorištu zatiče starca sa šajkačom i kokardom. Drugovi mu kažu da je starac zalutao, ne poznaje dobro Beograd, ali ima važne informacije.

"Albanci će za sedam dana napasti Pećku patrijaršiju. Podaci su tačni, pripremaju se, a niko mi ne veruje. Trebalo bi javiti tamo" kaže starac.

"A naši, vojska i policija?" pita Danilo.

"Neki veruju, neki ne veruju, ali ne mogu da mi pomognu niti išta da učine. Sve je opkoljeno, a sve veze su u prekidu. Poruku može preneti samo kurir lično... Ali to mora da bude neko dovoljno mali i brz da se provuče" kaže starac.

"Evo, ja ću. Ja smem i mogu. Javite mami i tati da sam ja ovo morao da uradim. Srbija to od mene očekuje", odlučuje Danilo.

Posle dva dana i dve noći pešačenja stiže na Kosovo i iz šume posmatra patrolu KFOR-a. Odjedanput, neko mu prilazi iza leđa, šakom prekriva ista... U pitanju je, naravno, Zagor.

"Ja sam uvek tamo gde je nepravda i borba za slobodu. Pozvali su me neki moji prijatelji Srbi, da im pomognem u borbi...", objašnjava dečaku otkud on na Kosovu.

Preko visećih mostova, konopcima raspetim preko provalija, kakvi se pojavljuju u svim stripovima o Zagoru Te-neju, njih dvojica kreću u akciju spasavanja Pećke patrijaršije. Sledi obračun sa nekoliko likova koji nose bele kečiće, maskirne uniforme i znake albanske zastave, koje Zagor razbacuje na buljuke. Danilo i on zatim noće u Pećini gde nalaze oružje koje su Albanci sakrili za napad na manastir. Zagor minira eksploziv i municiju. Usput sreću psa koji pripada 63. padobranskoj diviziji, on već deceniju luta Kosovom. Pentrajući se po liticama, preko bodljikavih žica, dečak pod okriljem noći, dok ga Zagor čeka u blizini, stiže u Patrijaršiju gde saopštava igumaniji da se sprema napad. I to je kraj neobičnog stripa.

Nasilje u Darkvudu
Zagor je junak autora Serđa Bonelija (scenario) i Galijena Ferija (crtež) koji je nastao 1961. godine u Italiji. Na prostorima bivše SFRJ prvi put se pojavio 1968. godine godine, u stripu pod naslovom „Nasilje u Darkvudu“. Puno ime Zagora je Zagor Te-Nej, što na jeziku Algonkin Indijanaca znači „duh sa sekirom“. Radnja stripa se dešava u izmišljenoj Darkvudskoj šumi. Zagor je predstavljen kao lik atletske građe sa prepoznatljivim kostimom čiji je osnovni deo crvena majica sa žutim krugom u sredini, u kojem je nacrtana slika orla raširenih krila. Njegov verni pomoćnik i saputnik u brojnim avanturama je simpatični debeli Meksikanac Čiko. Tu su još i Tonka poglavica Mohavka i Zagorov krvni brat, Dok Lester, indijanski vrač Mnogooki i drugi.

Нема коментара:

Постави коментар