19. новембар 2010.

Srpski velikani koje je progutala inflacija

Gotovo svi velikani koji su poslednjih decenija svojim likom krasili domaće novčanice doživeli su manje-više istu sudbinu: dok su važeće sredstvo plaćanja, vrednost im se brzo topi, a kad ih povuku iz opticaja, kolekcionari starog novca ih gotovo i ne primećuju. Na tržištu antikviteta novčanice iz doba hiperinflacije 1992. i 1993, na kojima su likovi Ive Andrića, Mihajla Pupina, Karađorđa, kneza Miloša, Njegoša i Nikole Tesle, vrede od nekoliko centi do najviše jednog evra. Izuzetak je novčanica od neverovatnih 500 milijardi dinara sa likom Jovana Jovanovića Zmaja koja na domaćem tržištu vredi oko pet, a na stranom i celih deset dolara.

Samo Zimbabve "bolji" od nas...
Našavši se na novčanici od pola biliona dinara, čika Jova Zmaj je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda. Štampana uoči dočeka nove 1994. godine novčanica sa 11 nula i likom velikog pesnika vredela je koliko dve litre mleka ili 200 grama senfa. Ali samo prvih par sati. Već sutradan postala je totalno bezvredna, nestavši u vrtlogu inflacije koja je januara 1994. pretukle sve dotadašnje svetske rekorde – 313.563.558 na mesečnom i 116.564 milijardi procenata na godišnjem nivou.

Druga na svetu po broju nula
Zoran Ilić, glavni urednik numizmatičkog časopisa „Dinar”, kaže da su novčanice iz vremena hiperinflacije kolekcionarima potpuno neniteresantne jer ih ima puno, a kao druga po broju nula u svetskoj istoriji (prva je novčanica od 10 biliona zimbabveanskih dolara) tek nešto interesantnija je novčanica sa Zmajevim likom. A Željko Stojanović, jedan od naših najpoznatijih notafiličara i autor „Nacionalnog kataloga novčanica Srbije i Jugoslavije”, kaže da i čika Jova može dostići cenu od deset dolara, i to samo pod uslovom da se radi o prvoj kategoriji očuvanosti, odnosno o nepresavijenoj novčanici koja nije bila u opticaju.

- Zalažem se da se prekine objavljivanje likova velikana na novčanicama i da se pređe na jedan moderniji dizajn koji afirmiše apstraktne ljudske vrednosti. Takođe, neophodno je ojačati sigurnosne elemente na novčanicama i podići na viši nivo kulturu manipulisanja novcem. Novac treba držati lepo savijen u novčaniku. Sada je to teško izvodljivo jer banke za nabavku gotovine plaćaju previsoku proviziju, pa se često dešava da prilikom podizanja keša dobijemo pohabane i oštećene novčanice - kaže Stojanović.

Da li je najava izdavanja novčanice od 2.000 dinara sa likom velikog svetskog naučnika Milutina Milankovića, a kojom se nastavlja praksa štampanja papirnog novca prepoznatljivog po znamenitim ličnostima iz srpske istorije, posledica nekakvog spiska koji, kako se priča, nameće Srpska akademija nauka i umetnosti, manje je važno. Likovi državnika i istorijskih ličnosti stavljaju se na novčanice i u drugim zemljama, ali kod nas se u tome preteruje.

Uvreda Tesle
Od „petstodinarke“ iz 1970. Nikola Tesla se do danas našao na čak šest novčanica čija realna vrednost, čak i u momentu puštanja u opticaj, kao da se pomalo ruga genijalnosti verovatno najvećeg naučnika u istoriji čovečanstva. Aktuelni Tesla na novčanici od 100 dinara iz 2006. sa potpisom Radovana Jelašića vredi manje od jednog evra, onaj na prvoj deda Avramovoj papirnoj petodinarki iz 1994. vredeo je celih pet maraka.

Teslin razvojni put od 1970. godine, do danas
Komplet novčanica u svim postojećim apoenima, od deset do 5.000 dinara, na kojima su likovi Vuka Karadžića, Njegoša, Stevana Mokranjca, Nikole Tesle, Nadežde Petrović, Jovana Cvijića, Đorđa Vajferta i Slobodana Jovanovića, po jučerašnjem kursu NBS vredeo je 64 evra. A kad bude puštena u opticaj novčanica od 2.000 dinara sa likom Milutina Milankovića, pod pretpostavkom da kurs ostane nepromenjen, vredeće 18 evra. Zato možda nije loše razmisliti da se umesto zaslužnih ljudi iz naše istorije na poleđini novčanica štampaju likovi aktuelnih političara. Oni taman toliko vrede.

U iščekivanju novčanice od 2.000 dinara
„Desetodinarka“ koja vredi
- Od novijih novčanica najviše vredi 10 dinara iz 2.000. sa likom Vuka Karadžića i potpisom Dušana Vlatkovića, poslednjeg guvernera Narodne banke iz vremena Slobodana Miloševića. Kada je postao guverner, Mlađan Dinkić je pokušao da na ovu novčanicu stavi svoj potpis, ali pošto nije uspeo, ona se nikad nije pojavila u opticaju. Na tržištu postoji jedan broj probnih primeraka ove „desetodinarke“ - kaže Zoran Ilić.

10 dinara iz 2000. godine

Нема коментара:

Постави коментар