21. новембар 2010.

Grb Srbije: Dvoglavi orao menja perje

U moru značajnih političkih i ekonomskih vesti, u javnosti je potpuno neprimećeno prošla informacija da je na jednoj od poslednjih sednica srpske vlade usvojen novi izvornik odnosno knjiga standarda za grb i zastavu Srbije.

Autor svojevrsnog novog grba i zastave je profesor Ljubodrag Grujić, koji je, uz ključnu pomoć i savete profesora Dragomira Acovića, završio ovaj obiman, naporan i značajan posao.

- Na izvorniku, to jest knjizi standarda za grb i zastave Srbije i njenih zvaničnika radio sam prvih šest meseci ove godine. Sva izobraženja su predata do kraja marta. Malo kasnije je došao na red završni rad na knjizi standarda, koja ima 48 stranica. Komisija je taj etalon usvojila jednoglasno 16. aprila - objašnjava profesor Grujić.

On dodaje da se konačno sve boje na grbu i zastavi kodifikovane i njihove numeričke vrednosti date u skalama. Tako je plava boja, kako kaže autor, konačno tamnija od prethodnih upotreba.

- Proučili smo stotine orlova iz naše istorije, napravili smo čitavu studiju kljunova i ocila. Grb u dosadašnjoj upotrebi je bio samo radna verzija na osnovu Kralovog rada od pre 120 godina - kaže Grujić.

Po njegovim rečima, krin i noge orla su bili teški za međusobno postavljanje.

- Prijatna mi je ideja da orao ide da zgrabi ocila, da kažemo, u njihovoj odbrani - priča autor.

Krila su napravljena da suptilno pokazuju da su blago savijena ka unutra, to jest da je orao zaista u poletu.

- Posle dana i dana eksperimentisanja, vrat orla je ostao skoro bez i jednog pera. Ta pera su bila prenatrpana i zbunjujuća na zastavi. Kruna je pripijena uz grb. Nema više dvodimenzionalne krune isečene na pola. Šar je plav, biseri i fleroni logični, ali ipak dovoljno stilizovani. Na Velikom grbu resice su trodimenzionalne i vrlo vidljive - zaključuje Grujić.

Stari i novi grb Srbije

Нема коментара:

Постави коментар