6. октобар 2010.

Numizmatičko blago u Zadru

U sklopu 6. Međunarodnog numizmatičkog kongresa, održanog u Zadru, prikazan je bakarni novčić iz doba cara Trajana, s početka njegove vladavine (između 98. i 102. godine), koji standardni međunarodni katalog ne poznaje.

Ta moneta potiče iz kovnice u Rimu, a otkrivena je u jednom grobu nekropole na zadarskoj Relji, piše Slobodna Dalmacija.

Zahvaljujući brojnim arheološkim istraživanjima na području severne Dalmacije otkriveno je i mnoštvo raznovrsnih rimskih kovanica, a jedna od njih je posebno zanimljiva, jer pripada vrsti koju standardni katalog "Roman Imperial" ne poznaje. Reč je o bakarnom novcu cara Trajana, i to s početka njegove vladavine.

Trajanov novac u likovnom smislu je i vrlo raznolik. Najčešće se na prednjoj strani nalazi njegov portret, a na poleđini su mnogobrojni i često veoma bogati figurativni prikazi, poput božanstava i alegorija, piše list.

Profesor na Katedri za arheologiju Sveučilišta u Zadru Mato Ilkić rekao je da je osobenost novčića, koji je pronađen sa 160 drugih, u tome što se na obe njegove strane, na licu i naličju, nalazi sasvim isti tekstualni i figuralni sadržaj.

Novac je iskovan između 98. i 102. godine. U središnjem delu bakarnog novčića je krupno Trajanovo poprsje, okrenuto udesno, a car je prikazan s lovorovim vencem na glavi. Taj neobičan i posebno redak primerak rimskog carskog novca s dva aversa, čuva se u zadarskom Arheološkom muzeju.

Trajanov "as" i "Judina škuda"

Ovaj novčić nazivaju "as", a vrednost mu je takva da bi se u današnje vreme s njim mogao kupiti, otprilike, sendvič i sok. Takva vrsta novca koristila se u celom Rimskom carstvu, od Velike Britanije do Mesopotamije i od Dunava do Sahare, objasnio je dr Ilkić.

Slobodna Dalmacija piše da se u crkvenoj riznici "Zlato i srebro grada Nina", u sklopu župne crkve sv. Anselma, takođe, čuva redak primerak kovanice - srebrnjak poznat kao "Judina škuda".

Prsti u srebru odlivene ruke drže srebrni novčić, koji je navodno jedan od 30 srebrnjaka ili, kako ih u Dalmaciji zovu, "Judinih škuda", koje su postale simbol izdaje.

Taj srebrnjak je izrađen oko 400 godina pre Hrista, u vreme cara Tiberija, i ne zna se da li je vredeo kao novac u vreme Hrista u Judeji, ili je samo imao vrednost zato što je iskovan od srebra. Na jednoj strani kovanice je prikazan bog sunca, a s druge strane je ruža.

Hodočasnici su još od 6. do 7. veka išli u Svetu zemlju i donosili relikvije i to je postao i prilično isplativ posao, pa su se zato relikvije krivotvorile.

"Mi možemo da dokažemo da je taj Judin novčić cirkulisao Judejom, ali je teško dokazati da je baš njega Juda primio kada je izdao Isusa. Zato naučnici više vole reći da je to takozvani Judin srebrnjak", kazao je dr Ilkić.

Нема коментара:

Постави коментар