19. октобар 2010.

Novi izgled ordenja i medalja Srbije

Komisija Ministarstva kulture za izradu idejnih rešenja odlikovanja Republike Srbije odabrala je nova rešenja za šest ordena i tri medalje, čiji su autori Mitar Petković, Nikola Vukosavljević, Miroljub Stamenković i Slobodan Savić. Devet umetnika pozvano je da predloži idejna rešenja za nova odlikovanja Republike Srbije, a njih osam je dostavilo radove Komisiji. Reč je, uglavnom, o profesorima univerziteta sa akademije likovnih ili primenjenih umetnosti, koji su se već bavili ovim specifičnim umetničkim zadatkom koji podrazumeva poznavanje i poštovanje zakonitosti heraldike i ordenskih sistema. Da bi učestvovali na konkursu, oni su bili u obavezi da predaju idejna rešenja za tri ordena i jednu medalju. Miladin Marković, jedan od članova Komisije Ministarstva kulture, objašnjava da je osnovni uslov bio da se poštuje tradicija, ali i u idejnom rešenju pruži nešto novo.

– Četiri umetnika su ušla u uži izbor. Njima smo tražili da u nekom obliku menjaju neke detalje da bi dobili jedan skladan ordenski sistem, znači da svaka medalja i svaki orden imaju ipak neku zajednički nit. Završili smo naš rad krajem juna kada je komisija donela rešenja, posle čega je država počela da priprema svoje zakonske i podzakonske akte – kaže Marković.

Deo komisije zatim je radio na statutima, budući da svaki orden ima svoj statut koji sadrži opis ordena, način dodele i objašnjenje za šta se dodeljuje. Zavod za izradu novčanica i kovanog novca već radi prve medalje, ističe naš sagovornik.

– Želeli smo i ordenskim sistemom da poštujemo tradiciju knjaževine, odnosno kraljevine Srbije, odnosno Kraljevine SHS i kraljevine Jugoslavije, da nastavimo tradiciju nekih odlikovanja koja su imala uporište u narodu kao poznati Orden Karađorđeve zvezde ili Medalja Miloša Obilića. Isto tako, Takovski krst se sada zove Sretenjski orden, pošto se Sretenje slavi kao državni praznik. Orden za odbranu i bezbednost, na primer, preuzet je iz prethodnog ordenskog sistema, a poštovali smo i tradiciju FNRJ i SFRJ. Tamo je postojao orden Jugoslovenske zastave, a mi sada imamo Orden srpske zastave – ističe Marković.

Komisija je zatražila i da nekim odlikovanjima budu promenjeni nazivi, što je i učinjeno izmenama i dopunama Zakona o odlikovanjima.

– Promenjen je naziv Orden zasluga za državu u Orden Karađorđeve zvezde, Medalja za hrabrost nazvana je Medalja za hrabrost „Miloš Obilić”, dok se Medalja za revnosnu službu ranije, po istom Zakonu čije smo izmene i dopune tražili, zvala Medalja za zasluge u odbrani i bezbednosti – rekao je Marković.



Medalja za hrabrost Miloš Obilić

Medalja za revnosnu službu

Orden za odbranu i bezbednost

Нема коментара:

Постави коментар