8. октобар 2010.

Blago 70 godina zaključano u pariskom stanu

U jednom stanu u Parizu, u kojem poslednjih 70 godina niko nije živeo, mada je stanarina bila uredno plaćena, pronađeno je pravo umetničko blago. Stan je pripadao izvesnoj gospođi de Florijan koja se iz njega iselila na jug Francuske pre Drugog svetskog rata i nikada se više nije vratila, piše londonski Telegraf.

Kada je Florijanova nedavno preminula u 91. godini, stan je otključan radi popisa i u njemu je pronađena prava riznica umetničkih predmeta sa kraja 19. i početka 20. veka, među kojima i slika italijanskog majstora Đovanija Boldinija koja je nedavno prodata na aukciji za 2,1 milion evra.

Olivije Šopen-Žanvri, koji je otkrio vredne starine, kaže da mu je srce zaigralo kada je ugledao sliku žene u ružičastoj večernjoj haljini za koju se ispostavilo da je Marta de Florijan, muza Đanija Boldinija i baka žene kojoj je stan pripadao.

Marta de Florian je bila glumica koja je imala brojne obožavaoce, što dokazuju pisma pronađena u stanu. Među poznatim ljudima koji su joj se udvarali bio je i 72. premijer Francuske Žorž Klemanso, ali i sam Boldini koji ju je naslikao i poklonio joj sliku.

Stručnjaci su ustanovili da je slika nastala 1898. godine kada je Marta imala 24 godine. Porcenjena na 300.000 evra, slika je na aukciji uspela da dostigne cenu od 2,1 milion evra, što je rekordna suma za italijanskog umetnika.

Нема коментара:

Постави коментар