2. јул 2010.

Blago moravskih "arheologa"

U koritu Morave, kod sela Lučice, meštani su pronašli ostatke čamca velikih dimenzija, napravljenog od jednog debla. Iako misle da je star 1.000 godina, njegovu pravu starost ne znaju, ali su ga dopremili u selo i prema njemu se odnose kao prema najvrednijem arheološkom eksponatu.

Meštani sela Lučice, kod Požarevca, odavno su znali da Velika Morava krije raznovrsne tajne, ali se otkriću pravog arheološkog blaga nisu nadali. Ivan Milenković prvi je posumnjao da se ispod moravskog šljunka krije nešto vredno.

Često odlazim na Veliku Moravu, priča Ivan. Odavno sam već primetio da iz šljunka viri neka drvena konstrukcija.

"Tek kada je voda isprala šljunak, pesak i mulj, shvatio sam da je u pitanju čamac. Nisam, međutim, očekivao da će biti toliko veliki, jer je iz peska virio samo oko jednog metra", rekao je Ivan.

Ispostavilo se da je čamac, za koji se pretpostavlja da je star više od hiljadu godina, dug preko četrnaest metara!

Izdubljen je u deblu ogromnog hrasta čija se starost procenjuje na bar 150 godina.

"Nas dvadesetšestoro pokušalo je da ga podigne i nismo u tome uspeli. Težak je sigurno preko dve tone", rekao je jedan od meštana Goran Živković.

Da bi svoje otkriće transportovali od Velike Morave do seoske crkve, udaljene pet kilometara, meštani su morali da upotrebe mehanizaciju.

"Bio je to veliki transport. Upotrebili smo šleper da ga preveze. To je bio jedini način da ga prebacimo do sela, a da ga ne izlomimo. Cilj nam je bio da čamac sačuvamo u obliku u kome je pronađen, naglašava jedan od "spasilaca" čamca, Zoran Živković.

Samo ime Lučice asocira da je to selo možda nekada bilo luka na Velikoj Moravi. Istoričar Narodnog muzeja u Požarevcu, Miroljub Manojlović, pretpostavlja da je čamac, u stvari, samo deo nekog većeg plovila i da potiče iz ranog srednjeg veka, kada su na tim prostorima živela slovenska plemena.

Sve to tek treba da bude utvrđeno naučnim analizama. Za sada, čamac stoji u porti seoske crkve.

Predsednik Mesne zajednice Lučica, Novica Radivojević, rekao je da će čamac morati da ustupe muzeju, ukoliko to od njih bude zatraženo, ali će se, ipak, boriti da ostane u njihovom selu kao turistička atrakcija.


Izvlačenje čamca iz Morave

Нема коментара:

Постави коментар