4. мај 2010.

Meč za titulu svetskog prvaka u šahu - Sofija 2010

U Sofiji je u subotu, 24. aprila, startovao meč za titulu svetskog prvaka u šahu, koji se igra za nagradni fond od dva miliona evra. Titulu brani Indijac Višvanatan Anand (40), a izazivač je Bugarin Veselin Topalov (35). Duel će se odvijati u 12 partija, da bi se u slučaju nerešenog rezultata igrali produžeci.

Igra nerava među rivalima uveliko je u toku, bez obzira na to što sudar za tablom tek sledi. Prvi otvoreni sukob nastao je zbog insistiranja Topalova da se igra po tzv. sofijskom pravilu, po kojem ponuda remija nije dozvoljena. Lakonskim odgovorom da se SP igra samo po pravilima Svetskog prvenstva, Anand je navukao gnev domaćina. Topalov je najavio da će jednostrano primenjivati ovo pravilo, što znači da kratkih remi partija neće biti.

I sam start duela bio je pod znakom pitanja. Zbog poznatih problema u avio-saobraćaju izazvanim vulkanskom prašinom, Anand je doputovao iz Nemačke u Sofiju sa zakašnjenjem. Interesantno je da ga drumski prevoz nije vodio kroz Srbiju. Naime, Indijac je u Segedinu saznao da mu je potrebna viza za našu zemlju, pa je izabrao alternativni pravac preko Rumunije.

Bugarska silno želi da vidi Topalova na pijedestalu šahovskog sveta. Predsednik OK je premijer ove zemlje Bojko Borisov. Anand je bio svestan da dolazi na noge motivisanom izazivaču, ali pokriće od garantovanih 800.000 evra, koji pripadaju poraženom, ubedilo ga je da proguta ovu ”gorku pilulu”.

Ovim povodom bugarska Pošta izdala je prigodnu markicu povodom meča za titulu svetskog prvaka u šahu. Datum izdavanja je 22. april, a nominalna vrednost markice je 1 lev.

Link: anand-topalov.com

Нема коментара:

Постави коментар