7. мај 2010.

Lopte Svetskih prvenstava u fudbalu

Uz najbolje timove sveta i njihove verne pristalice, šampionat planete obeleže i specijalno dizajnirane lopte.

Čuvena priča o loptama kojima je odigrano finale prvog Mondijala 1930. godine otpočelo je eru prepucavanja da li je ona odgovorna za pobede i postignute golove ili ipak nema nikakve veze sa ostvarenim na terenu.

Dve kožne lopte korišćene su u meču za titulu između domaćeg Urugvaja i Argentine jer timovi nisu mogli da se odluče kojom će biti odigrano veliko finale. Tako je dogovoreno da se prvo poluvreme odigra argentinskom, a drugo urugvajskom loptom: gosti su iskoristili prednost poznavanja sopstvenog rekvizita da na predah odu sa prednošću od 2:1, ali su onda Urugvajci u drugom poluvremenu korišćenjem lopte koja im je daleko poznatija preokretom došli do konačnih 4:2 i titule prvaka sveta.

Lopte kojima je igrano prvo finale

Reprezentacija Urugvaja sa loptom i trenutak izjednačujućeg gola

Godine 1934. na Mondijalu čiji je domaćin bila Italija zvanična lopta se zvala Federale 102 .U Francuskoj je 1934. korišćena kožna lopta "Alen", koja je po velikom šavu po sredini prilično podsećala na dizajn jajolikih lopti koje se koriste u američkom fudbalu, a jednobojne lopte korišćene su sve do 1970, uključujući i roze varijantu "Super Duplo T" 1950. u Brazilu i narandžastu korišćenu od 1954. u Švajcarskoj do Svetskog prvenstva 1962. godine u Čileu.

Lopta Federale 102, sa SP 1934. godine, sastavljena iz 12 delova

SP 1938. - lopta "Allen" i trenutak pred meč Italija - Mađarska

"Super Duplo T" korišćena je na SP 1950. u Brazilu

Narandžasta lopta sa SP 1954. koja se sastoji od 18 delova

Nemački golman pozira na naslovnici i pred početak meča JUG - FRA u Lozani

Za SP 1958. u Švedskoj zvanična lopta je bila "Top Star", koja je sastavljena od 24 dela


Jedna od stranica "FIFA magazina" i detalj sa utakmice Nemačka - Jugoslavija

Lopta "Crack" korišćena je na SP 1962. u Čileu, napravljena od 18 delova

Isečak iz novina i detalj sa utakmice Nemačka - Švajcarska

Na SP 1966. u Engleskoj lopta se zvala "Slazenger Challenge 4-star"

i sastojala se iz 25 delova

Najava finala, lopta kojom je igrano finale i detalj pred počeak utakmice

Kompanija Adidas počela je da pravi fudbalske lopte još 1963, ali je tek 1970. potpisan ugovor sa FIFA o tome da proizvodi zvanične za šampionate planete. Crno-belli "Telstar" koristio se u Meksiku 1970. kao prva lopta na Mondijalu koja nije bila samo u jednoj od svetlih nijansi, a sve kako bi bila vidljivija gledaocima koji su po prvi put mogli da gledaju TV prenose mečeva, naravno na crno-belim televizorima.

Za SP 1970. u Meksiku korišćena je Adidasova "Telstar Durlast",

ručno sastavljena od 32 delova, 12 crnih i 20 belih


Reklamna brošura i tim Meksika

Napredna varijanta ove lopte, "Telstar Durlast" korićena je 1974. na Svetskom prvenstvu održanom u Zapadnoj Nemačkoj. Za Svetsko prvenstvo u fudbalu u Nemačkoj 1974. godine Adidas je "izbacio" i "specijalnu" varijantu svoje lopte, nazvane "Chile Durlast". To je i jedina potpuno bela lopta korišćena na Mundijalima.

U Nemačkoj 1974. oficijelna lopta bila je poboljšana Adidas "Telstar Durlast"


Reklamna brošura i detalj iz radionice


Izgled lopte, slika Brazilske repke i slika izrade lopte

"Tango Durlast" četiri godine kasnije u Argenitni po prvi put svetu predstavio izgled crno-bele lopte koja nema čuvene petougaonike ofarbane u jednoj boji, jer su trouglaste šare bile ucrtane unutar svakog segemnta. Sam naziv "Tango" aludirao je na popularni argentinski ples. U narednih pet Mundijala (računajući i 1998. godine) dizajn lopte je ostao, u suštini, ne promenjen. Otpornost na vodu, omogućila je igračima da "plešu" i po lošim vremenskim uslovima...

"Tango Durlast" oficijelna lopta SP-a u Argentini 1978. godine

Reklamna brošura i Cesar Menotti i mlađani Maradona

Po izgledu veoma slična bila je "Tango Espanja" korišćena 1982, s tim što je ona za razliku od svojih prethodnika imala gumene umetke na šavovima kako bi se sprečilo da se lopta napuni vodom ukoliko se igra po vlažnom terenu ili po kiši. Ipak, ona je morala često da se menja tokom utakmica jer se guma prilično brzo trošila od snažnih susreta sa kopačkama, ali je "Tango Espanja" ipak ostala upamćena kao poslednja prava kožna lopta na svetskim prvenstvima.

U Španiji 1982. godine korišćena je "Tango Espanja"

Maradonine bravure sa loptom

Meksička publika je 1986. mogla da vidi na delu prvu poliuretansku loptu, a "Acteka" je usled svog dizajna postala i prva potpuno vodootporna lopta na Mondijalu. Četiri godine kasnije, u Italiji, "Etruscko" je predstavljena kao originalna lopta koja je, za razliku od dotadašnjih, ispod spoljašnjeg sloja imala i dodatni unutrašnji, i to od poliuretanske pene, a "Kvestra" je 1994. u SAD svojim poboljšanim dizajnom omogućila igračima da je lakše kontrolišu, a i da ona brže leti kroz vazduh.

Lopta SP-a 1986. u Meksiku i "Božija ruka" Maradone


Adidasova brošura i način pravljenja Acteke

Na SP-u 1990. u Italiji zvanična lopta bila je "Etruscko"

Prikaz pravljenja i testiranja lopte "Etrusko"

Lopta "Kvestra" sa SP-a u SAD-u 1994. i Valderama protiv Američke odbrane

Brošura uz loptu "Kvestra"

Kako su se u kompaniji koja proizvodi zvanične lopte za Mondijal potrudili da unesu novine i za šampionat održan 1998. u Francuskoj: "Trikolore" je postala prva lopta na Svetskom prvenstvu koja je imala pun kolorit, a bila je jedinstvena još po nečemu. Njeni dizajneri su po prvi put koristili tzv. "sintaktičku penu" kao jedan od slojeva ispod spoljašnjeg, a kako se radi o hemijskoj mešavini metala, polimera i keramike koja je izuzetno laka a izuzetno izdržljiva činilo se da ni jedna druga dugo neće moći da joj priđe svojim kvalitetom.

"Trikolore", zvanična lopta SP u Francuskoj 1998. godine


Adidasova brošura i trenutak kada Mihajlović postiže go protiv Irana

No, već je naredna uspela da izazove veće polemike. Za Svetsko prvenstvo održano u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine Adidas je proizveo "Fivernovu", koja se pojedinim igračima uopšte nije svidela.

"Prevelika je i previše laka", rekao je brazilski napadač Edilson o lopti koja je imala do tada najtanje unutrašnje slojeve.

Edilson na tom Mondijalu nije uspeo da postigne ni jedan pogodak, no "Fivernova" nije smetala ostatku reprezentacije Brazila koja je došla do titule, a pritom u svojim redovima imala i najboljeg golgetera šampionata: pravi Ronaldo je takmičenje završio sa osam postignutih golova i tako dospeo na treće mesto svih vremena kada se radi o strelcima na Mondijalu. Gerd Miler je 1970. šutirajući "Telstar" postigao 10 pogodaka, a Euzebio četiri godine ranije devet, koristeći narandžastu Slezindžerovu loptu.


"Fivernova" - lopta SP-a u Koreji i Japanu 2002. godine i brošura Adidasa


Kanavaro i Ronaldo u pokušajima da postignu pogodak

"Timgajst", odnosno "Timski duh", bila je lopta korišćena na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. Sastavljena od 14 segemanata pravljena je kao posebna za svaku pojedinačnu utakmicu Mondijala. Na sebi je imala ispisan datum, ime stadiona i timova koji su njome igrali. Zlatna varijanta ove lopte korišćena je u finalu u Berlinu, a Adidas je napravio samo 1.600 njenih replika koje su se kasnije našle u prodaji.


Na predstojećem šampionatu planete fudbal će se igrati "Jabulanijem", prvom savršeno okruglom loptom čiji šavovi više ne utiču na njenu sferu. Ime vodi poreklo iz jezika naroda Zulu, kojim govori 25% populacije Južne Afrike, a značenje "slaviti" u skladu je sa idejom da se na Mondijalu slavi lepota fudbalske igre. Osam tzv. "3D" segmenata sastavljenih u skladnu celinu ostavili su odličan utisak kod prvih fudbalera koji su imali prilike da je testiraju.

"Lopta je fantastična, radi baš ono što želim od nje", rekao je Mihael Balak, sa kojim se Frenk Lampard složio istakavši da je "Jabulani veoma jak i predstavlja pravi izbor za šut". Brazilac Kaka je dodao da je za njega "kontakt sa loptom najvažniji u igri, a da je novim dizajnom postignuto savršenstvo", dok je Petr Čeh naglasio da susret sa "Jabulanijem predstavlja pravi izazov za golmane, jer se oseća energija koju ova lopta nosi sa sobom na svom putu ka mreži".

Imajući u vidu da ovi fudbaleri ujedno i prometeri Adidasa, ostaje da se i ostali izjasne o Jabulaniju. Prva i prava prilika za to? Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, koje je sve bliže...

"Ja'bulani", lopta predstojećeg SP u Južnoj Africi

Adidas je danas sa ponosom predstavio zvaničnu loptu za finale Mondijala u svom sedištu u nemačkom Hercogenaurahu, a javnosti su je predstavili, naravno, Franc Bekenbauer i selektor selekcije domaćina SP Južne Afrike Karlos Pareira.

"JO'BULANI" sa svojim koji mesec starijim bratom "JABULANIJEM" deli puno stvari - takođe je savršeno okrugao, "precizniji nego ikada", razvijan je uz tehnologiju "Grip 'n' Groove", koja igračima pruža "najbolju kontrolu u svim uslovima", a sastoji se iz osam posebno oblikovanih delova.

"JO'BULANI" se razlikuje po svojoj dominantnoj zlatnoj boji, koja je zamenila crno-žuto-crveno-zelenu kombinaciju, a ime je dobila po Johanesburgu ili kako ga zovu stanovnici Jo'burgu - Zlatnom gradu, u kome će i biti igran meč za zvanje prvaka sveta.

Ovo je drugi put da je Adidas dizajnirao posebnu loptu za finale, a prvi put je to uradio u svojoj domovini - 9. jula 2006. godine se finale u Nemačkoj igralo sa takođe zlatnom loptom koja se zvala "Timgajst Berlin".



Lopta kojom će u finalu igrati Holandija i Španija - "Jo Bulani"

1 коментар:

  1. Zaista lep clanak o loptama, interesuje me da li mozda znate nesto o lopti koju posedujem, tj. iz koje bi godine mogla biti? Hvala unapred.

    p.s dekifriz@hotmail.com

    http://img251.imagevenue.com/img.php?image=45569_DSC00613_122_210lo.JPG

    ОдговориИзбриши