1. мај 2010.

Kuća Đure Jakšića ipak će biti srušena

Pomoćnica gradonačelnika Kragujevca za oblast zaštite kulturne baštine i uređivanje grada Slavica Đorđević izjavila je juče da kuća u Karađorđevoj ulici u kojoj je jedno vreme živeo pesnik Đura Jakšić nije spomenik kulture i da će biti srušena.

Ona je rekla da će na tom mestu biti sagrađen objekat koji će, u jednom delu, kroz galeriju ili klub književnika, podsećati na lik i delo Đure Jakšića.

Cilj nam je da na tom mestu imamo objekat koji će biti prilagođen nameni, ali i koristiti umetnosti, rekla je Đorđević.

Ona je podsetila da su još 1996. godine Ministarstvo kulture i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture odbili zahtev da se taj objekat proglasi spomenikom kulture.

Pomoćnica gradonačelnika je na konferenciji za novinare rekla da je još 2001.godine predviđena rekonstrukcija koja je takođe podrazumevala rušenje tog objekta, navodeći da su to sada "svojim izveštajem potvrdili statičari i sudski veštak".

Zbog svega toga je neophodno rušenje tog objekta, a šta će se graditi biće odlučeno na osnovu predloga Direkcije za urbanizam, rekla je Slavica Đorđević.

Kuća u kojoj je nekada živeo pesnik Đura Jakšić nalazi se u centralnoj gradskoj zoni i već nekoliko godina je sklona rušenju.

Gradska uprava je ranije iselila dve porodice koje su do skora živele u njoj, a kuća je od nedavno ograđena kako ne bi ugrožavala bezbednost prolaznika.

Нема коментара:

Постави коментар