19. март 2010.

Baklje prepolovile Britaniju

Hadrijanov zid, utvrda koja je na teritoriji današnje Velike Britanije svojevremeno obeležava severnu granicu Rimske imperije, ovog vikenda osvetljen je bakljama celom svojom dužinom.

Više od pet stotina volontera 13. marta 2010. godine je sprovelo u delo projekat koji je osmislila organizacija koja brine o Hadrijanovom zidu "Hadrian’s Wall Heritage."



Ovaj događaj je planiran mesecima, a njime se obeleževa nedelja britanskog turizma i 1.600. godina od kraja Rimskog carstva na teritoriji današnje Velike Britanije 410. godine.


Dok se spuštala noć, ukupno 500 baklji bilo je upaljeno na svakih 250 metara celom dužinom zida, koji se prostire na 135 kilometara, od Volsenda na severoistoku Engleske do Bovesa na severozapadu i deli britansko ostvo na dva dela, preneli su strani mediji.


Posebna proslava održana je u Karlisleu u trenucima dok je baklja prolazila kroz ovaj pogranični grad koji je u vekovima nakon što su Rimljani napustili Britaniju bio tradicionalno poprište mnogobrojnih bitaka između Engleza i Škota.


Zid, koji je uvršćen na UNESKO listu svetske baštine, podignut je 122. godine po nalogu rimskog cara Hadrijana radi obeležavanja severne granice carstva. To je najstariji antički spomenik u severnoj Evropi.



Нема коментара:

Постави коментар