2. фебруар 2010.

Arheološki nalazi na markicama

Arheologija, kao posebna naučna disciplina, razvila se krajem 18. i početkom 19. veka, a danas svojim istraživanjima obuhvata praistoriju, klasičnu, srednjovekovnu, slovensku, islamsku i druge vidove i pravce. Za Španiju su karakteristične paleolitske pećine sa zidnim slikarstvom. U seriji iz 1967. godine prikazano je deset predstava iz Kastiljona, Kastilje, Santandera i čuveni „Bik iz Altamire”.

Ove godine španska pošta je izdala seriju od dve marke sa značajnim arheološkim nalazima. Na marki od 0,31 evra vidi se figura iz Balasote, skulptura iz 8. veka pre nove ere, iz iberijskog perioda, na mestu poznatom kao Mahuelos, u selu Balasote u Albaceti.

Figura ima dve glave, jednu ljudsku, a drugu u obliku glave bika – koja je verovatno činila deo dekoracije u hramu na nekropoli gde je nađena. Izrađena je od dva bloka od ružičastog krečnjaka, dužine 93 centimetra i 73 centimetra visine. Ona predstavlja glavu bradatog čoveka sa malim rogovima, a telo bika je u položaju odmora. Skulptura je od 1910. izložena u Arheološkom muzeju u Madridu.

Posmrtna vaza Apepa Prvog, prikazana na marki od 0,31 evra, najznačajniji je predmet u muzeju Almunjekar, a potiče iz feničanske nekropole kod Laurite na brdu San Kristobal. Urna izrađena od mermera, jedina je na Mediteranu koja sadrži najstariji pisani tekst. Ovaj egipatski predmet, izrađen krajem 17. veka pre nove ere, verovatno je ovde stigao sa feničanskom robom krajem 8. veka pre nove ere. Prema hijeroglifskom natpisu na dnu vaze, pripadao je Apepu Prvom. Nekropola Laurita, prvi primitivni punski nalaz u Španiji, otkriven je 1963. godine pri izgradnji stambenog bloka.

Arheološka istraživanja u Srbiji su započeta pod uticajem Mihajla Valtrovica, a zatim i Miloja Vasića (Vinča), Petkovica (Trebenište), Grbica (Starčevo), a posle rata i Dragoslava Srejovića (Lepenski Vir, Gamzigrad).

Arheološki prikazi na markama nisu uopšte česti. I kod nas je tako. Prvi prikazi su u okviru serije „Umetnost” 1962. (zlatna maska iz Trebeništa, itd.), 1963. (stečak ), „Srednjovekovni novac”, serija iz 1966, 1974. Evropa, figura iz Lepenskog Vira, itd.
Serija "Umetnost" izdata 1962. godine
Umetnost iz 1963. godine
  
"Srednjovekovni novac" iz 1966. godine
 
"EUROPA" iz 1974. godine

Нема коментара:

Постави коментар