23. јануар 2010.

100 godina avijacije u Meksiku

Još među indijaskim stanovništvom Meksika, krila i letenje imalo je mitsku snagu, od obrednih rituala do samog simbola nacije - orla. Iako je od vremena indijanaca prošlo puno vekova, san o letenju ostao je živ u srcima Meksikanaca. Prvi let balonom u Meskiku dogodio se 06. februara 1785. godine u Verakruzu, a graditelj i pilot ovog balona bio je Antonio Maria Fernandez. Balon je bio napravljen od papira, a ispunjavao ga je topli vazduh i dim od zapaljene slame. Benito Leon Acosta koji je bio student Rudarske škole, proveo je nekoliko godina proučavajući balone, uključujući konstruisanje kupole i razvoj hemijskog jedinjenja koje bi mu omogućilo dovoljno vodonika. Prvi let svojom letelicom izveo je 03. aprila 1842. godine u Meksiko sitiju.

Tokom leta 1909. godine, Alberto Braniff iskoristio je svoj boravak u Evropi da bi uzeo časove letenja u školi Voisin Issy-les-Moulineaux u Francuskoj. Posle školovanja kupio je jedan dvokrilac Voisin i naručio da ga pošalju u Meksiko zajedno sa mehaničarem. Avion je u Verakruz stigao 09. decembra 1909. godine. To je bio, za ono vreme, složen aparat od čelika, drveta, žice i platna, sa motorom od 25 ks, ukupne težine 550 kg. Uprkos problemima sa motorom, Braniff je istrajao u svom snu, da bi 08. januara 1910. godine i konačno uzleteo sa polja La Hacienda de Balbuena i uspešno se prizemljio. Jednini novinar koji je propratio ovaj istorijski momenat bio je urednik The Mexican Herald-a koji je u sutrašnjem broju objavio: "Poleteo je pravo do udaljenosti od 500 metara, da bi se onda graciozno digao do visine od dvadesetak metara, krenuo da se spušta na dole, da bi posle oko 200 metara digao kao ptica na prethodnu visinu..."






To je bio prvi let u Meksiku i uopšte u Latinskoj Americi. Tim povodom Pošta Meksika i Nacionalni komitet za borbu protiv tuberkuloze izdali su prigone poštanske marke.


Linkovi: mexicanaviationhistory.com,
centenariodelaaviacionenmexico.mx,

Нема коментара:

Постави коментар