3. децембар 2009.

Uniforme Vojske Velike Britanije na markicama

Sve je počelo još 2007. godine izdanjem Kreljevske Pošte sa motivima uniformi Vojske (pešadije), nastavilo se 2008. godine, povodom 90 godina formiranja Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF). Za 2009. je predviđen završni set na kojima su uniforme Kraljevske mornarice (Royal Navy).

Markice Britanske Vojske (pešadija)


Na prvoj markici je prikаzan(a) podoficir I klase vojne policije sa Kosova, zatim komandir tenka iz II svetskog rata, potom artiljerijski izviđač, takođe iz II svetskog rata.

U drugopm redu su: strelac iz Španskog rata za nezavisnost (1808. - 1814.), grandir iz bitke kod Blenhajma (1704.) i vojnik iz doba Kralja Čarlsa II.

Markice Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF)


U gornjem redu, na prvoj markici je predstavljen bubnjar vojnog orkestra čina major I klase, potom član posade spasilačkog helikoptera Winchman i pilot lovca sa početka 50ih godina XX veka.

U drugom redu su: mitraljezac na bombarderu Lancaster 1941, zatim uniforma pripadnice vazduhoplovstva iz II svetskog rata i na trećoj pilot s kraja I svetskog rata.


Markice Kraljevkse mornarice (Royal Navy)


U gornjem redu su prikazani: pomoćno osoblje na nosaču aviona, kapetan mornarice iz 1941. godine i na trećoj uniforma pripadnice moranrice s kraja I svetskog rata.

U drugom redu su predstavljene uniforme moreplovca standardne za XIX vek, marinac iz 1805. godine i admiralska uniforma iz 1795. godine.



Нема коментара:

Постави коментар