5. новембар 2009.

Otkriveni nemački bunkeri iz II sv. rata u Danskoj

Iz Danske nam stiže neverovatna priča - tri nemačka bunkera od 7000 izgrađenih duž atlanske obale kao deo "Atlanskog zida" pronađena su nedavno sasvim slučajno pod ogromnim naslagama peska.
Velika oluja na obalama Danske, doprinela je da se posle 60 godina deo bunkera otkrije od peska, a slučajni turisti koji su prolazili plažom opazili su nešto neobično.
Ono što je zanimljivo u svemu ovom je da je za razliku od velikog broja bunkera koji i dan danas postoje na obalama više država gde su nemci pravili svoj Atlanski zid, a koji su još 1945 potpuno opustošeni, jeste to da su u njima pronađene potpuno očuvane stvari nemačkih posada koje su boravile u njima. Čak se zna koji su sve vojnici opsluživali bunkere te tačan datum kad su ih napustili. navodi se ime Gerharda Saalfeda koji je u januaru 1945. godine, kada je stigao na službu u bunker, imao 17 godina. Iako je rat bio gotov 9. maja 1945. godine Gerhardova jedinica se predala tek dva dana kasnije, kada su zamandalili čelična vrata na bunkeru i otišli do najbližeg grada.
Po izjavi danskih stručnjaka koji su prvi ušli u bunkere, sve što su zatekli unutra izgledalo je kao da su ih vojnici napustili juče.
Ovo je kao da ste ušli u faraonovu grobnicu - izjavili su danski arheolozi...

Izvor: MailOnline




Нема коментара:

Постави коментар