5. новембар 2009.

Otkriveni grobovi Kelta u Zrenjaninu

U industijskoj zoni Zrenjanina otkrivena keltska grobnica. Prvi put u srednjem Banatu ispod humke nađena keltska nekropola. Istraživanjem će se utvrditi kada su Kelti stigli na to područje.

Tokom zemljanih radova u industrijskoj zoni "Jugoistok", kraj Zrenjanina, otkriveno je značajno arheološko nalazište, za koje su stručnjaci ustanovili da su grobovi Kelta koji su živeli na tom području.

Arheolog - konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu Nada Benjocki izjavila je da je tokom radova presečena humka u čijem su se preseku jasno ocrtali ljudski skeleti, kao i da su prikupljeni ostaci keramike i dve nanogvice.

"Mi smo pre početka radova pregledali teren, ali ništa nije ukazivalo da na tom mestu postoji arheološki materijal. Međutim, kada su radnici kasnije probili humku koja se tu nalazila, ispostavilo se da su se tu pojavili grobovi", rekla je Benjocki.

Na osnovu keramičkih nalaza i nanogvica, uz pomoć stručnjaka Vojvođanskog muzeja i Arheološkog instituta, utvrđeno je da je reč o nekropoli iz keltskog perioda. Ova nekropola je jedan od interesantnijih nalaza u Vojvodini, jer se prvi put u srednjem Banatu nalaze Kelti sahranjeni pod humkom.

"U ovom delu Banata postoje sporadični nalazi keltskog materijala, ali grobovi nisu pronađeni. Nama su ovi nalazi interesantni jer ćemo nakon istraživanja znati period kada su Kelti došli u ovo naše područje", kazala je Benjocki.

U presečenoj humci otkriveno je osamnaest grobova, a na osnovu prikupljenog materijala uočava se da su pod tom humkom sahranjivane razne generacije, s obzirom da ima i dečjih skeleta, skeleta osoba koje su bile ubijene, kao i onih koje su umrli prirodnom smrću.

Pretpostavlja se da je reč o porodičnoj nekropoli, a Nada Benjocki kaže da će se više detalja znati tek pošto ekipa stručnjaka izađe na teren i krene sa arheološkim ispitivanjima.

Gradsko veće donelo je odluku o dodeli 500.000 dinara na ime troškova arheoloških istraživanja, što je obezbedilo uslove za početak radova na nekropoli.

Нема коментара:

Постави коментар